Nieuwe vergoeding voor armaturen maakt inzamelen extra aantrekkelijk

Erik op 26 oktober 2021 | 2 minuten leestijd
Dat installatiebedrijven wettelijk verplicht zijn om afgedankte energiezuinige lampen en armaturen apart in te zamelen is bekend. Minder bekend is dat er sinds kort voor het inzamelen van armaturen een aantrekkelijke vergoeding voor installateurs beschikbaar is. Die vergoeding is een initiatief van producentenstichting LightRec, die nauw samenwerkt met Stichting OPEN.

LightRec heeft de wettelijke opdracht zoveel mogelijk lampen en armaturen in te zamelen voor recycling. En dan hebben we niet over ‘zomaar’ recyclen, maar over verwerking door CENELEC- (voorheen WEEELABEX) gecertificeerde bedrijven. Die correcte verwerking is gegarandeerd als de lampen en armaturen via het bekende Wecycle-inzamelsysteem worden ingezameld. Maar helaas ‘verdwijnen’ er nog steeds armaturen naar de oudijzerhandel (soms met de lampen er nog in), omdat voor oud metaal een vergoeding wordt betaald.

Om die route minder aantrekkelijk te maken, hebben Stichting LightRec en Stichting OPEN een marktconforme vergoeding in het leven geroepen voor bouw- en installatiebedrijven die gebruik maken van het officiële Wecycle-inzamelsysteem van Stichting OPEN. Die vergoeding bedraagt 150 euro per ton inzameling via gesloten containers (10 kuub) of open containers (40 kuub); en 100 euro per ton via palletboxen (kleinere inzamelvolumes).

Laagdrempelig

Het systeem is erg laagdrempelig: je tekent als bouw- of installatiebedrijf een overeenkomst met Stichting OPEN voor de inzameling van armaturen. Deze overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Na afronding van de overeenkomst wordt de vergoeding ingeregeld en kun je onbeperkt gebruik maken van de gratis inzamelmiddelen.

Wel gelden als voorwaarden dat de inzamelmiddelen geheel gevuld moeten zijn, de armaturen compleet moeten zijn en dat ook lampen gescheiden van de armaturen worden afgegeven voor verwerking. 

Bijschrift bij foto: Na het sloopwerk kunnen de tl-armaturen gescheiden van de tl-buizen in speciale Wecycle containers of palletboxen worden meegegeven en dat levert een mooie vergoeding op tot wel €150 euro per ton.

Voor meer informatie kijk op de website van www.lightrec.nl of www.stichting-open.org

Gerelateerde artikelen