Nieuwe technologie voor aansturing natuurlijke RWA-installaties ook te gebruiken als ventilatie

Colt International uit Cuijk introduceert Flex4con: een moderne en gecertificeerde
aansturing voor RookWarmteAfvoer (RWA) in utiliteitsgebouwen. Met Flex4con presenteert Colt een nieuwe technologie die ook gebruikt kan worden voor de ventilatie van gebouwen, bijvoorbeeld zorginstellingen en winkelcentra.

Met de Flex4con zijn tot wel 900 aparte (brand)ventilatie-eenheden individueel aan te sturen. Hierdoor kunnen gebouwen eenvoudig en volledig naar eigen behoeften geventileerd worden. Erik Peeters, commercieel manager brandveiligheid, service en onderhoud bij Colt International: “Met de komst van Flex4con is er een vervanger op de markt van het huidige OPV systeem. Daar waar het OPV systeem in zijn tijd revolutionair te noemen was door zijn datagestuurde sturingen, is deze techniek doorgezet in het huidige Flex4con systeem. Flex4con combineert een zeer flexibele sturing van je installatie met een minimum aan bekabeling.”

Bediening via smartphone of tablet

De voorkeuren voor ventilatie zijn eenvoudig te programmeren en te bedienen. De Flex4con-aansturing, masterboxen en motorboxen zijn met elkaar verbonden door één datakabel, waarbij alle ventilatie-eenheden een eigen IP-adres hebben. Bediening en het instellen van voorkeuren voor het (ventilatie)systeem kan via een tablet of smartphone. Flex4con is het enige in Nederland verkrijgbare systeem met een enkele lijn data modbusbesturing (RS-485 Bussysteem). Het systeem is bovendien naar wens uit te rusten met regen-, temperatuur- en/of windsensoren die de ventilatie-eenheden automatisch (deels) sluiten bij overmatige temperatuur, regen of wind.

Robuuste behuizing en extra brandbeveiliging

Het controle- en besturingssysteem wordt geleverd in een compacte, robuuste aluminium behuizing van 259x128x90mm (bxhxl). Het systeem heeft twee onafhankelijke energiebronnen – 230 Volt voeding voor de Masterbox en 12 Volt accu’s voor de motorboxen – die zorgen voor een betrouwbare stroomvoorziening, zelfs als de stroom uitvalt. Een speciale noodvoorziening garandeert de aansturing van de brandventilatie-eenheden voor minstens 72 uur na stroomuitval.

Daarbij kent het systeem een extra brandbeveiliging in de vorm van noodschakelaars, die per motorbox worden geplaatst. Deze noodschakelaars zorgen ervoor dat bij een bepaalde temperatuur (externe temperatuur van 75 graden Celsius) of rookbelasting de (brand)ventilatie-eenheden automatisch worden geopend. Flex4con is gecertificeerd door KIWA op basis van EN12101. 

Gerelateerde artikelen