Nieuwe supergeleide kabel maakt hoog elektriciteitstransport mogelijk

Erik op 26 januari 2017 | 2 minuten leestijd
Het transporteren van grote hoeveelheden elektriciteit wordt gemakkelijker. Het energiebedrijf RWE heeft een supergeleidende elektriciteitskabel, de langste ter wereld, aangelegd en inmiddels ook al succesvol het eerste transport uitgevoerd.

De kabel is een kilometer lang en is aangelegd tussen de transformatorstations Dellbrügge en Herkules in de Duitse stad Essen. RWE voerde meer dan twee jaar testen uit met de kabel . Het bedrijf laat weten blij te zijn met de resultaten. Volgens de onderzoekers van RWE is de nieuwe techniek klaar voor de markt. De onderzoeksresultaten werden vorige maand wereldkundig gemaakt in het wetenschapsblad Nature Communications.

Voordelen kabel

De grote voordelen van de nieuwe kabel is dat de supergeleidende eigenschappen, die er voor zorgen dat de elektrische weerstand wegvalt, kan een kabel van 10 kV net zo veel elektriciteit vervoeren als een 110 kV-kabel die wordt gezien als een conventionele kabel. Door de introductie van de nieuwe kabel zullen in de nabije toekomst 10 kV stations de 100 kV-station vervangen, die momenteel nog worden gebruikt. Het materiaal van de nieuwe kabel is ook anders. Waar voorheen voornamelijk koper en aluminium werd gebruikt, is de supergeleidende elektriciteitskabel van RWE gemaakt van hoge temperatuur supergeleidend (HTS) materiaal. HTS bevat een speciaal keramisch  materiaal dat het elektriciteitstransport aanzienlijk tegemoet komt.

Nog veel onderzoek nodig

Wat de onderzoekers nog willen weten is hoe de kabel precies reageert. Daarbij is vooral over de werking van het speciale geleidenede materiaal dat voor de kabel is gebruikt nog lang niet alles bekend. Om een transport van de elektriciteit te laten plaatsvinden wordt gebruikt gemaakt van vloeibaar stikstof bij een temperatuur van -183 graden Celsius. 

Gerelateerde artikelen