Nederlandse Energieakkoord
De ambitie van het Nederlandse Energieakkoord is onder meer dat Nederland in 2030 in de mondiale top 10 van de Clean Tech-ranking staat. Al in 2020 moet er een verviervoudiging behaald worden van de bijdrage van schone energietechnologie ten opzichte van 2010.
Om deze doelstellingen te realiseren heeft de regering een extra subsidieregeling in het leven geroepen, waarvan ook kleinere ondernemers gebruik kunnen maken. Deze nieuwe subsidie voor energie-innovatie kan vanaf 1 juli 2014 worden aangevraagd.
Nieuwe subsidie voor energie-innovatie
De nieuwe subsidie heet Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) en is bedoeld voor innovatieve ondernemers met projecten of diensten die energie besparen, duurzame energie opwekken of de toepassing en het gebruik van duurzame energie stimuleren.
De subsidie, met een totale waarde van € 24,29 miljoen, wordt vooral verstrekt om een innovatief project op ware schaal en in de praktijk te demonstreren, waardoor een succesvolle introductie in de markt vlotter kan verlopen. De projecten kunnen worden ingediend door een enkele ondernemer, maar ook door samenwerkende partijen.
Samenwerkende partijen
Tegelijkertijd met de DEI-subidieregeling is ook de tweede tranche, ten bedrage van € 29,9 miljoen, van de Topsector Energie regeling van start gegaan. In dit geval wordt alleen subsidie verstrekt aan samenwerkende partijen. Ook hier kunt u uw project vanaf 1 juli 2014 indienen.
Hierbij gaat het om combinaties van industrieel onderzoek, fundamenteel onderzoek, experimentele ontwikkeling of haalbaarheidsstudies. Binnen deze regelingen zijn er -vergeleken bij de vorige keer – een aantal extra aandachtsgebieden bijgekomen en daarvan zijn met name systeemintegratie en compacte conversie en opslag (EnerGO CCO) relevant voor de installatiebranche.
Andere thema’s zijn: energiebesparing in de gebouwde omgeving, energiebesparing in de industrie, smart grids, gas (upstream), bio-energie, zonne-energie in de gebouwde omgeving en wind op zee.
Andere maatregelen naast deze nieuwe subsidie regelingen
Naast extra geld staan er ook andere maatregelen op stapel om ervoor te zorgen dat de doelstellingen in het Energieakkoord behaald worden. Deze betreffen bijvoorbeeld scholing en omscholing, werkgelegenheid, verdere commercialisering, duurzame warmte en nog vele andere terreinen. Meer hierover is te vinden in de jaarlijkse Voortgangsrapportage 2014 van de Borgingscommissie Energieakkoord van de SER, dat op 20 juni jongstleden werd gepubliceerd.