Nieuwe stap in opslag duurzame energie

Erik op 23 maart 2017 | 3 minuten leestijd
Het duurzaam opwekken van energie gaat als een trein in Nederland en de markt blijft stijgen. Het opslaan van duurzame energie daarentegen blijft een heikel punt. Het Duitse bedrijf Solarwatt komt met een nieuw product en maakt de belofte van onbeperkte groene energie.

Het product van Solarwatt heeft de naam MyReserve Matrix gekregen en is het eerste volledig modulaire accuopslagsysteem waarbij de opslagcapaciteit eenvoudig is te schalen. De batterij is zowel voor residentiële en industriële toepassingen te gebruiken en moet bijdragen aan een verbeterde kosteneffectiviteit.

Solarwatt geeft toe dat er op het gebied van energieopslag nog veel stappen te zetten zijn en hoopt met het nieuwe product particulieren en bedrijven een passende oplossing te bieden. “De algemene discussie over hernieuwbare energie verloopt moeizaam, maar klanten in private en commerciële sectoren kunnen inmiddels profiteren van kant-en-klare oplossingen. Onze nieuwe generatie opslagsystemen zet de energieopslagmarkt op z’n kop. Het is het eerste systeem dat zich aanpast aan de behoeften van de individuele klant.”

Modulair opgebouwd

Het opslagapparaat bestaat uit twee elementen die beide de grote hebben van een schoenendoos. Het eerste element is de MyReserve Command-regelmodule waar zich alle verbindingen, sensoren en software bevinden. Deze regelmodule wordt aangevuld met de MyReserve Pack-accumodule waar de energie wordt opgeslagen. “Als gebruikers meer opslagcapaciteit of vermogen nodig hebben, is het mogelijk om een onbeperkt aantal MyReserve Pack- of Command-modules te combineren.”

Milieubelastend

Bij de opslag van duurzaam opgewekte energie wordt vaak de kritiek geleverd dat de accu’s zelf zeer milieubelastend zijn. Die gedachte wil Solarwatt doorbreken: “Al vroeg in de ontwikkelingsfase van de Solarwatt MyReserve werd de volledige lifecycle van het product in kaart gebracht. De modulariteit van de accu faciliteert zowel uitbreiding als eventuele reparatie. Doordat de accu eenvoudig uit elkaar te halen is, is Solarwatt in staat meer dan tachtig procent van het product te recyclen.”

Beschikbaarheid voor de markt

Klanten die gebruik willen maken van het nieuwe product moeten nog even geduld hebben. Het Duitse bedrijf heeft aangegeven dat deze vanaf de zomer van dit jaar beschikbaar is. In de nabije toekomst kunnen ook andere groene-energiebronnen aan het systeem gekoppeld worden. “Dat houdt in dat elektriciteit die door andere lokale bronnen – zoals windturbines of biogasinstallaties – wordt opgewekt, kan worden opgeslagen in een SOLARWATT-accu.”     

Gerelateerde artikelen