Nieuwe standaard voor ballastwaterbehandelingindustrie krijgt groot effect

Erik op 29 augustus 2017 | 2 minuten leestijd
Voor toepassingen in ballastwaterbehandelingsinstallatie zijn magneetventielen onmisbaar. Emerson, fabrikant van ASCO magneetventielen heeft DNV-GL goedkeuring verkregen voor het produceren van de ventielen. Een belangrijke stap voor het bedrijf.

Emerson is trots op de nieuw verkregen toestemming: “De ventielen voldoen volledig aan op handen zijnde regelgeving voor de maritieme industrie.” De DNV-GL goedkeuring gelden zowel voor de ASCO 551 als voor de 553 magneetventielen. De nieuwe eisen gaan per september 2017 in en daarmee lopen de producten voor op de wereldwijde regelgeving voor de behandeling van ballastwater. 

Aluminium en roestvrijstaal 

De magneetventielen zijn verkrijgbaar met aluminium en roestvast stalen ventielbehuizingen en met vele magneetkopopties. Door deze aspecten zijn de noviteiten toepasbaar in veilige omgevingen en in Ex zones. “De 551 en 553 serie is gecertificeerd voor gebruik in functionele safety loops, zoals voorkomen op LNG schepen en tankers. Deze brede waaier van toepassingen vereenvoudigt het standaardiseren op één magneetklep, waardoor onderhoud aan boord makkelijker wordt.” 

Primeur voor Emerson 

Emerson heeft met de goedkeuring voor de 551 en 553 serie een primeur, want het bedrijf is de enige leverancier in haar klasse die ventielen levert die zowel DNV-GL als SIL goedgekeurd zijn. “DNV-GL goedkeuring combineert twee standaards: DNV (Det Norske Veritas) en GL (Germanischer Lloyds).” De nieuwe standaard, die binnenkort van kracht is, krijgt een grote invloed op de ballastwaterindustrie. Omdat het een wereldwijde standaard betreft, vervalt de noodzaak om verschillende magneetventielen aan te schaffen. Daarbij blijft het afhankelijk van waar de zuiveringsinstallatie of het schip wordt gebouwd. Naar verwachting krijgen 70.000 schepen te maken met de nieuwe regelgeving. Daarbij komen jaarlijks 2000 schepen bij. 

Gerelateerde artikelen