Nieuwe PV-technologieën in kaart gebracht

Erik op 9 september 2014 | 3 minuten leestijd
Op 25 augustus 2014 heeft Stichting Zonne-energie Wageningen het rapport ‘Inventarisatie innovatieve PV-technologieën’ gepubliceerd. Dit rapport brengt twaalf innovatieve PV-technologieën, over drie generaties, in kaart.

Eerste, tweede en derde generatie zonnestroomtechnologieën in vogelvlucht
Op 25 augustus jl. heeft Stichting Zonne-energie Wageningen het rapport ‘Inventarisatie innovatieve PV-technologieën’ gepubliceerd. Dit rapport brengt twaalf innovatieve PV-technologieën, over drie generaties, in kaart. Aanleiding voor dit rapport vormt het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Stichting Zonne-energie Wageningen naar de mogelijkheden voor realisatie van een innovatief zonnestroomsysteem op het gebouw van het NIOO in Wageningen. Het onderzoek naar hiervoor geschikte PV-technologieën is uitgevoerd door QING Sustainable.

Op het gebied van photovoltaische (PV) cellen vinden veel verschillende ontwikkelingen plaats. Vaak is het lastig in te schatten wat de waarde van de diverse technieken is. In dit rapport worden de verschillende technieken met elkaar vergeleken. Hiermee wordt een handvat geboden aan partijen die overwegen een innovatieve PV-technologie te plaatsen.

Er is een lijst gemaakt van bestaande technieken. Deze technieken zijn ingedeeld naar drie generaties, en zijn vervolgens beoordeeld op verschillende criteria. Deze criteria zijn: innovativiteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, gebruik van grondstoffen en giftigheid van gebruikte grondstoffen.

Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), licht toe: “Op ons gebouw in Wageningen maken we reeds gebruik van verschillende vormen van zonne-energie: kristallijne zonnepanelen, amorfe zonnefolie en zonnecollectoren voor warm water. Hieraan voegen we graag een nieuwe zonnestroomtechnologie toe. Doordat al deze technologieën op één plek worden gerealiseerd, kunnen de opbrengsten van elk concept goed met elkaar vergeleken worden. We kijken uit naar de realisatie van het pilot project, de gesprekken met een leverancier zijn in een ver gevorderd stadium. Wij hopen dit jaar nog het pilot project te kunnen realiseren.”

Met de publicatie van het rapport ‘Inventarisatie innovatieve PV-technologieën’ willen Stichting Zonne-energie Wageningen en het NIOO de in het onderzoek opgedane kennis inzichtelijk maken voor iedereen die geïnteresseerd is in fotovoltaïsche zonne-energie, en op deze wijze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland.

Download hier het rapport ‘Inventarisatie innovatieve PV-technologieën'.

Bron: zonne-energie-wageningen.nl

Gerelateerde artikelen