Het gaat om een Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en een Bedrijfsleningen Fonds (BLF). Het ALF stelt MKB-ondernemers in staat om leningen tussen de 150.000 euro en 5 miljoen euro af te sluiten. Met het BLF kunnen banken leningen van 10 miljoen tot maximaal 25 miljoen euro aan bedrijven verstrekken. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) stelt garanties beschikbaar.
Veel grotere omzet
Gertjan Koopman is directeur van Elektrotechnisch Installatiebedrijf Nieuwhoff de Rijk in Utrecht. Er werken in totaal een kleine twintig man. Zijn reactie: “In principe is de installatiebranche geen kapitaalintensieve bedrijfstak. We financieren onze bedrijfsmiddelen en daar moet je zelf een potje voor hebben, meestal is dat eigen vermogen. Maar als je opeens een veel grotere omzet zou moeten financieren, is een krediet fijn. Zeker na de magere jaren met mindere jaarcijfers is het moeilijk om een financiering bij een bank te krijgen.”
Wagenpark of kantoorpand
“Ik kan me voorstellen dat zo’n kredietmogelijkheid bijvoorbeeld prettig is als je je geleasede wagenpark in eigen beheer wilt nemen,” zegt Koopman. “Dat waren wij zelf van plan, ik ben naar de bank gegaan om daarvoor een lening aan te vragen. We werden heel kritisch bekeken en kregen allerlei vragen over het jaarverslag. Toen werd het allemaal zo ingewikkeld dat ik er onze rekening courant voor heb aangesproken. Een bedrijfspand is ook een voorbeeld. Wij huren op dit moment, maar als we ooit zouden willen kopen dan kan een krediet een uitkomst zijn! Aan de andere kant: het is nog steeds crisis, en daarom zou ik op dit moment geen risico’s nemen. Wat dat betreft wacht ik liever tot er betere tijden aanbreken dan dat ik een grote aankoop uit zo’n kredietfonds zou financieren. Maar voor bedrijven met plannen en een financieringsbehoefte is dit goed nieuws.”
Beloon werkgeverschap
“Ik zie het als een lapmiddel”, zegt Harm Vredenburg, directeur van Vredenburg Installatietechniek in Steenwijk. “Ik zou willen weten welke voorwaarden er gesteld worden, hoe bedrijven getoetst worden, en ik ben bang voor de papierwinkel die deze fondsen ongetwijfeld met zich meebrengen. Wat mij betreft: begin bij de basis als je de economie weer gezond wilt maken. Ik denk bijvoorbeeld dat het voor ondernemers heel goed zou zijn als ze per medewerker elk jaar minder loonbelasting zouden hoeven betalen. Dan beloon je iemand voor zijn werkgeverschap. Het geld dat hij daarmee uitspaart, gaat regelrecht de economie in, op welke manier dan ook.”
Ins & outs
Vredenburg zegt niet bij voorbaat dat hij niet van zo’n fonds gebruik zou maken. “Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een kleinschalige windturbine. Daar is eigenlijk zo’n 1 tot 1,5 miljoen euro voor nodig. Zo’n fonds kan voor ons dus interessant zijn, maar … dan wil ik wel eerst heel precies alle ins & outs weten!”