Nieuwe kabinet Rutte gaat meer doen voor het klimaat

Erik op 9 oktober 2017 | 2 minuten leestijd
Het Klimaatakkoord van Parijs, dat onder meer door Nederland is ondertekend, krijgt een belangrijkere rol. Het nieuwe kabinet van Mark Rutte gaat zich hard maken voor een klimaatwet en er moet een nieuw Nederlands energieakkoord komen. Naar alle waarschijnlijkheid komt er ook een minister voor klimaat die het nieuwe energieakkoord moet inrichten.

De nieuwe actiepunten van Rutte III worden gemeld door bronnen rondom de formatie, meldt Trouw. Met de nieuwe klimaatwet komt er ruimte voor woningcorporaties om huurpanden van betere isolatie te voorzien en wordt vrachtwagenverkeer onderhevig aan een kilometerheffing. De extra maatregelen kunnen meer werk opleveren voor de installatiebranche wanneer huizen meer isolatie nodig hebben of door het plaatsen van warmtepompen of zonnepanelen. Hoeveel CO2 er uiteindelijk moet worden gereduceerd, is nog niet bekend. In eerste instantie moest er in 2030 55 procent minder CO2 worden uitgestoten dan Nederland deed in 1990, maar onder meer PvdA en GroenLinks hebben al laten weten dat die doelstelling waarschijnlijk moeilijk te halen is.

Nieuw energieakkoord

Nederland heeft momenteel al een energieakkoord, maar deze loopt in 2023 af. Om de doelstellingen van Parijs te halen, zijn er nieuwe afspraken voor de sectoren mobiliteit, landbouw en vastgoed nodig. Daarnaast moest de nieuwe minister de doelstelling bewerkstelligen. Het nieuwe akkoord zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de installatiebranche. 

Gerelateerde artikelen