Nieuwe digitale tool voor warmte en koude opslag

Casper op 29 augustus 2016 | 2 minuten leestijd
​Voor het bepalen van warmte en koude opslag maakt de overheid gebruik van een tool. Door middel van deze tool kan worden gekeken waar gebruik kan worden gemaakt van deze manier van verwarmen. Onlangs heeft de overheid de tool geüpdatet. De nieuwe versie kent vooral technische verbeteringen.

De WKO-tool is een hulpmiddel die digitaal kan worden geraadpleegd. Via het internet kan worden gekeken welke gebieden zich laten lenen voor warmte en koude opslag. Ook wordt vermeld hoe het is gesteld met grondwateronttrekkingen en bestaande bodemenergiesystemen. De tool wordt door Rijkswaterstaat beheert. RVO.nl is de verantwoordelijke partij voor het verzamelen van gegevens over eerdere projecten zodat hiervan kan worden geleerd.

Hoe werkt de WKO-tool

Door middel van een kaart van Nederland kunnen bedrijven bekijken of warmte en koude opslag aantrekkelijk voor ze is. In de tool wordt gebruik gemaakt van gegevens over de ondergrond. Rijkswaterstaat liet onlangs weten in een persbericht: “De WKO-tool gebruikt bestaande gegevens over de ondergrond. Hiermee kunnen bijvoorbeeld (overheids)instellingen, bedrijven en particulieren berekenen of ze geld kunnen besparen via een bodemwarmtewisselaar of open bron met warmte-koudeopslag.” Gebruikers kunnen een kaart aanklikken en digitaal de gegevens aflezen. “Klik een plek op de kaart aan, voer een aantal variabelen in en de tool maakt een quick-scan. In de scan worden terugverdientijden van bodemenergie vergeleken met conventionele energiebronnen. Ook biedt de WKO-tool kaarten met verbods- en aandachtsgebieden. Op plaatsen waar drinkwater wordt gewonnen, zijn grondboringen namelijk verboden.”

Steeds minder gasgebruik

In Nederland wordt het gebruik van bodemenergie steeds meer toegejuicht omdat langzaamaan het gebruik van gas wordt ontmoedigd.

LEES OOK: Nederlanders weten niet dat gasverwarming wordt verboden