Nieuwe axiaal ventilator efficiënter en stiller

Energie-efficiëntie en geluid zijn belangrijke aspecten bij het gebruik van axiaal ventilatoren in verdampers, condensors of warmtewisselaars binnen de lucht-, klimaat- en koudetechniek. Daar wil motor- en ventilatorspecialist ebm-papst op inspelen met de introductie van een nieuwe generatie axiaal ventilatoren. De ventilatoren die zij op de markt hebben gebracht zijn daarnaast uitgerust met nieuwe technische snufjes.

Het bedrijf heeft onlangs de AxiBlade, een modulair opbouwbaar product, op de markt gebracht. “De nieuwe aerodynamisch geoptimaliseerde geometrie van de wandringen is beschikbaar in twee uitvoeringen,” legt de leverancier uit. “De geheel vernieuwde waaier geometrie zorgt voor maximale efficiëntie. De waaiers zijn zo ontworpen dat ze op verschillende motorvermogens toegepast kunnen worden. Speciale luchtgeleiders minimaliseren de uitblaasturbulentie en daarmee de dynamische verliezen. Het beschermrooster is aerodynamisch geoptimaliseerd en past op alle mogelijke combinaties.”

Veiligheid en efficientie

Het beschermrooster  van de AxiBlade zorgt niet alleen voor veiligheid, maar ook voor de hoge efficiëntie van de ventilator. “Door de veelzijdige opbouw is in vrijwel elk scenario een rendement tot wel 54% en geluidsreductie van 8 dB(A) mogelijk.”

Toepasbaarheid

Voor bijna alle toepassingen in de lucht-, klimaat en koudetechniek is de nieuwe axiaal ventilator geschikt. Zo is de AxiBlade met een 190mm hoge standaardwandring, zonder luchtgeleiders uitermate geschikt voor lage tot middelhoge druk, variërend tot 200 Pa. “Zelfs zonder de extra voordelen is deze ventilator efficiënter en stiller dan de huidige marktstandaard. De speciale luchtgeleiders zijn met name interessant bij een 300 mm hoge wandring met geïntegreerde diffusor waarbij sprake is van een hoge tegendruk tot 290 Pa.” Extra voordeel is dat er weinig tot geen aanpassingen hoeven worden gedaan als er al gebruik wordt gemaakt van een axiaal ventilator. Ook is de AxiBlade beschikbaar in AC uitvoering.

Gerelateerde artikelen