Nieuwe aanbevelingen om drukschommelingen in collectieve leidingwaterinstallaties te voorkomen

Erik op 22 juni 2017 | 3 minuten leestijd
Het is belangrijk om drukschommelingen in collectieve leidingwaterinstallaties te voorkomen omdat die temperatuurvariaties veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken in samenwerking met UNETO-VNI. Onlangs werden tijdens het congres Nationale Sanitaire Technieken in Amersfoort de resultaten ervan gepresenteerd.

De regelautoriteit van douchekoppen en mengkranen in collectieve leidingwaterinstallaties zoals in appartementencomplexen of hotels blijkt van grote invloed op drukschommelingen in de leidingen. Voorkomen moet worden dat de douchekop aan de uitlaat van de douchemengkraan regelautoriteit heeft.

Bij het ontwerp van de installatie moet ervoor worden gezorgd dat de autoriteit vóór de mengkamer van de douchemengkraan ligt. Want in dat geval heeft de temperatuur van het douchewater veel minder last van drukschommelingen die optreden in de leidingsystemen en verdeelleidingen.

Temperatuurvariaties door drukschommelingen zijn in de meeste gevallen hooguit oncomfortabel maar kunnen in uitzonderlijke gevallen ook tot letsel leiden. De problemen zijn te voorkomen door de invloed van drukschommelingen te beperken met een juiste dimensionering van het leidingsysteem.

Tegelijk douchen

Wanneer gebruikers in een appartementencomplex allemaal tegelijkertijd besluiten onder de douche te stappen kan dat – ingeval er in de verdeelleidingen te kleine diameters zijn toegepast – tot onaanvaardbaar groot drukverlies leiden. En hoe groter de drukvallen in verdeelleidingen zijn, des te groter zijn de temperatuurschommelingen van het douchewater. Onprettig maar het euvel kan worden voorkomen door ook de drukschommelingen aan de inlaten van de douchemengkraan te voorkomen. De schommelingen kunnen worden beperkt door de leidingen van de collectieve netten en de verdeelleidingen zo ruim te ontwerpen dat de drukverliezen daarin laag zijn. Dat geldt trouwens ook voor de aansluitleidingen van de douchemengkraan. Wanneer de diameters hiervan  zo klein mogelijk worden gehouden, zullen de drukverliezen daarin relatief groot blijven. 

Regelautoriteit                                                   

In veel woongebouwen en hotels met collectieve leidingwaterinstallaties blijken de drukverliezen in de aansluitleidingen van de douchemengkraan meestal te klein. Daardoor hebben die aansluitleidingen niet de gewenste regelautoriteit. Het probleem is relatief eenvoudig op te lossen door gebruik van bijvoorbeeld drukonafhankelijke volumestroombegrenzers. Deze moeten dan worden geplaatst  in de aansluitingen op de douchemengkraan. Deze volumestroombegrenzers moeten dan zo veel drukverlies opbouwen dat de aansluitleiding van de douchemengkraan voldoende regelautoriteit krijgt. Dat is het geval wanneer de drukverliezen in de aansluitleiding van de douchemengkraan groter zijn dan de som van drukverliezen in de collectieve leidingnetten en de verdeelleidingen waarvan de aansluitleidingen van de douchemengkraan zijn afgetakt.

Downloaden rapport

De beschrijving van het onderzoek met conclusies en aanbevelingen staan in het rapport: Beperken van drukschommelingen aan inlaten van douchemengkranen. Het rapport is voor TVVL-leden te downloaden via de TVVL-kennisbank. 

Gerelateerde artikelen