Nieuwbouwwoningen Pijnacker verwarmd met aquathermie

Erik op 5 augustus 2019 | 3 minuten leestijd
De gemeente Pijnacker-Nootdorp en warmtebedrijf Eteck hebben onlangs hun handtekening gezet onder een 30-jarige concessieovereenkomst voor de levering van warmte en koude aan de nieuw te bouwen woningen en gebouwen in uitbreidingsplan Park van Buijsen. De duurzame warmte zal worden geleverd door een systeem dat gebruik maakt van zowel aquathermie als warmte- en koude opslag in de bodem, in combinatie met individuele warmtepompen.

Eteck gebruikt, ook voor de individuele warmtepompen, 100 procent  hernieuwbare energie uit wind, zon en water. De nieuwe woningen in Park van Buijsen en Tuindershof zullen ook met een EPC van 0 worden gerealiseerd, conform de eisen van de gemeenteraad. Dit vooruitlopend op de gemeentelijke ambitie om in 2050 honderd procent energieneutraal te zijn. Ook krijgen alle huizen een warmtepomp, waarvan het elektriciteitsverbruik apart wordt gemeten. Zo krijgen bewoners niet één, maar twee slimme meters.

Oppervlaktewater

Het project heeft een aantal bijzondere aspecten. Ten eerste haalt Eteck warm oppervlaktewater uit een plas dichtbij Pijnacker. In de lente en de herfst wordt de warmte van dit water direct gebruikt om huizen te verwarmen. In de winter komt het uit het WKO-systeem. Een schakelunit zorgt ervoor dat de warmte de ene keer rechtstreeks naar de woningen loopt en de andere keer naar de bodemopslag. De temperatuur van het water in de lente en herfst ligt rond de 15 °C en kan daarom beter rechtstreeks naar woningen worden geleid. In de winter als het water kouder is, is het slimmer het water uit de WKO te pompen. Daarin zit de warmte die er in de zomer is ingestopt, als het oppervlaktewater ongeveer 22 °C is. Daarnaast heeft ieder huis een individuele warmtepomp, die de temperatuur verder moet opkrikken naar dat wat de bewoner nodig heeft.
De warmtepomp kan de temperatuur voor ruimteverwarming opkrikken naar ongeveer 40 °C. Voor warm tapwater heeft de pomp een extra elektrische booster die de temperatuur tot 62 °C kan tillen, ook heeft het systeem nog een boilervat van ongeveer 180 liter.

Twee slimme meters

Een tweede bijzondere aspect betreft het bijhouden van het verbruik en de afrekening van de elektriciteitsrekening voor de warmtepomp door Eteck. Het warmtebedrijf gaat werken met een zogeheten secundair allocatiepunt. Dat wil zeggen dat er op één elektriciteitsaansluiting twee leveranciers gecontracteerd kunnen worden. Daarmee zijn verschillende elektriciteitsstromen apart te verrekenen. Dat betekent dat deze huizen niet één, maar twee slimme meters krijgen. Eén voor het verbruik van huishoudelijke apparatuur en één specifiek voor het verbruik van de warmtepomp. Eteck wil namelijk dat de warmtepomp gevoed wordt door uitsluitend hernieuwbare energie. Als iedereen zijn eigen energieleverancier mag kiezen, ook voor de warmtepomp, dan kan dat ook grijze stroom zijn. Op deze manier is dat te voorkomen.

Gerelateerde artikelen