Nieuw membraan voor Blauwe Energie in ontwikkeling

Casper op 20 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Een groep studenten van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt momenteel een biologisch membraan voor de opwekking van Blauwe Energie. Momenteel worden kunststof membranen gebruikt voor deze duurzame vorm van energieopwekking. De Groningse studenten willen een membraan van bacteriën maken, wat een goedkoper en duurzamer alternatief is.

Blauwe energie is een relatief nieuw begrip. Het gaat, in een notendop, om de energie die vrijkomt wanneer zout en zoet water botsen (bijvoorbeeld waar een rivier uitmondt op de zee). In zout water zitten meer geladen ionen dan in zoet water. Wanneer een halfdoorlatend membraan tussen het zoute en zoete water geplaatst wordt, kan ionentransport plaatsvinden, waardoor energie opgewekt wordt.

iGEM

De membranen die momenteel gebruikt worden voor de opwekking van Blauwe Energie zijn duur en gaan snel kapot. Het team studenten hoopt een membraam te creëren met de bacterie Bacillus Subtilus. Deze bacterie heeft goede eigenschappen om een membraam te vormen. Wiebrand de Boer, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Bacillus Subtilus plakt goed aan elkaar vast en vormt een mooie laag. Met deze bacterie hopen we een membraam te creëren dat oneindig lang meegaat.”

Dit membraam wil het Groningse onderzoeksteam gebruiken voor de jaarlijkse International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie in Boston. Daar presenteren 280 studententeams een zelfontwikkelde biologische machine. In 2012 wist de Groningse Universiteit deze competitie al te winnen, met een biologische sensor die het bederven van vlees detecteert.

Afsluitdijk

Eind 2014 werd de eerste Blue Energy centrale ter wereld geopend op de Afsluitdijk. De proefcentrale heeft een vermogen van 50 kilowatt. Uitvinders van de technologie claimen dat de rivieren in Nederland genoeg water afvoeren om, bij grootschalige inzet van Blue Energy centrales, te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van 80 procent van alle Nederlandse huishoudens.