Nieuw materiaal maakt tl- en ledverlichting efficiënter en goedkoper

Casper op 28 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Een nieuw materiaal, een zogenaamd fosfor, kan er in de toekomst voor zorgen dat tl- en ledverlichting veel efficiënter én goedkoper wordt. Onderzoekers aan de KU Leuven en de Université de Strasbourg & CNRS ontdekten het materiaal.

Het gaat om clusters van zilveratomen en zeolieten, een soort mineraal. Het nieuwe materiaal brengt twee grote voordelen met zich mee. Ten eerste geeft het heel sterk licht af. Ten tweede zijn de productiekosten erg laag.

Zilverclusters

Zilverclusters zijn materialen die bestaan uit enkele zilveratomen en veelbelovende optische eigenschappen hebben. Deze clusters worden momenteel echter nauwelijks gebruikt, omdat ze automatisch ‘samensmelten’ tot grotere deeltjes, waardoor ze niet langer de juiste eigenschappen bezitten.

Het team van onderzoekers heeft nu echter een manier gevonden om de zilverclusters gescheiden te houden, waardoor ze hun optische eigenschappen behouden. Het antwoord lag in zeolieten. Door de zilverclusters daarin te verwerken, blijven ze gescheiden.

Piramide

Professor Johan Hofkens licht toe in een persbericht van KU Leuven: “Clusters van zilveratomen kunnen zich op verschillende manieren organiseren, bijvoorbeeld als een lijn of als een piramide. Het is deze piramidale vorm die we nodig hebben om de gewenste fluorescentie-eigenschappen te bekomen. Door de zilverionen in het zeolietrooster te verwarmen, nemen zij vanzelf deze vorm aan. Doordat zij als het ware ‘gevangen’ zitten in de holtes van de zeolieten kunnen ze enkel een piramide vormen met maximaal 4 zilveratomen en dit is exact de vorm en grootte waarin de zilvercluster maximaal fluorescentielicht afgeeft, bijna 100 procent.”