​Nieuw energieopslagsysteem bevindt zich onder water

Erik op 24 november 2015 | 2 minuten leestijd
De duurzame start-up Hydrostor Inc. heeft onlangs een nieuw energieopslagsysteem gelanceerd. Drie kilometer van de kust van Toronto (Canada) en 55 meter onder water wordt energie, in de vorm van samengeperste lucht, opgeslagen in ballonvormige constructies.

Het opslagsysteem staat in contact met het energienet van Toronto en kan zowel energie opslaan als terug leveren aan het net, op tijdstippen dat de vraag hoog is. Daarnaast kan het opslagsysteem gekoppeld worden aan windmolens en zonnepanelen.

Wereldwijd

“We zijn trots op deze mijlpaal”, zegt Curtis Van Walleghem, CEO van Hydrostor. “We focussen ons nu op het commercialiseren van deze technologie, zodat dit schone energieopslagsysteem wereldwijd ingezet kan worden.”

Het opslagsysteem maakt, in tegenstelling tot andere vormen van energieopslag, geen gebruik van giftige stoffen. Daarnaast is het erg goedkoop. Van Walleghem: “De technologie kost minder dan de helft dan de beste opslagbatterijen op de markt en gaat twee keer zo lang mee. Dat is een grote stap in de goede richting.”

Hoe werkt het?

Hydrostor deed vijf jaar over het ontwikkelen van de technologie en maakte gebruik van verschillende andere technologieën die al in gebruik waren in andere velden. Zo wordt het materiaal waaruit de ballonvormige constructies bestaan ook gebruikt voor het lichten van scheepswrakken van de bodem van de oceaan.

De technologie werkt als volgt: elektrische energie wordt omgezet in samengeperste lucht, door middel van een geavanceerd compressiesysteem. Deze lucht wordt vervolgens door een pijpleiding van drie kilometer verplaatst naar de ballonvormige constructies. Om energieverlies te voorkomen, wordt gebruik gemaakt van een reeks warmtewisselaars.

Wanneer het energienet van Toronto de energie nodig heeft, wordt gebruikt gemaakt van de natuurlijke druk van het water om de lucht terug in de pijpleiding te duwen, waarmee vervolgens een turbine aangedreven wordt.

Pilot

Het pilot-project aan de kust van Toronto heeft genoeg capaciteit om 330 huishoudens van stroom te voorzien. De technologie kan echter ook op grotere schaal toegepast worden.

Bekijk hier een video over de technologie:

Gerelateerde artikelen