Nieuw concept en slimme thuisbatterij biedt ook particulier voordelen van energiehandel

Erik op 5 augustus 2019 | 3 minuten leestijd
Binnen afzienbare tijd kan ook de Nederlandse particuliere eigenaar van zonnepanelen optimaal gebruikmaken van de voordelen die energiemanagement biedt. Met de introductie van Bliq heeft ook hij de mogelijkheid om in te spelen op prijsfluctuaties op de stroommarkt. De noodzakelijke ingrediënten: de Bliq-app, een speciale datalogger en een innovatieve thuisbatterij.

‘Een batterij is eigenlijk maar een dom ding,’ zegt Paul van Deursen, Product Owner van Bliq. ‘Je kunt hem laden en ontladen, maar het wordt pas interessant als je weet op welke momenten dat dat het verstandigst is. In dat geval kan ook de particulier stroom leveren als de prijs hoog is en afnemen bij een laag tarief. Tevens kunnen we peak shaving realiseren om te voorkomen dat je niet over de grens van je netaansluiting heen gaat en zo kosten van een verzwaring kunt voorkomen. Dat gaan we doen met Bliq.’

Door de komst van de slimme meter worden flexibele energieprijzen toegankelijk voor de consument en met de inzet van de batterijen worden nieuwe verdienmodellen mogelijk. Binnen het Bliq-concept kan worden ingespeeld op prijsfluctuaties op de stroommarkt, waardoor energiekosten lager zullen worden. Een belangrijk kenmerk is dat deze optimalisatie automatisch gebeurt zonder dat de gebruiker er actief mee bezig moet zijn. De wasmachine hoeft niet te worden aangezet wanneer de zon schijnt. Het is andersom: wanneer de wasmachine wordt aangezet, kiest het systeem zelf de slimste stroombron: direct van de zonnepanelen, de batterij of het elektriciteitsnet.

Rol installateur

De installateur krijgt een belangrijke rol toebedeeld in het Bliq concept, vertelt Van Deursen. ‘We beleveren installateurs en zij moeten onze ambassadeurs worden. We hebben gekozen voor deze route omdat het de installateur is die bij de klant komt. Niet alleen de eindgebruiker plukt de vruchten van Bliq, ook de installateur. Als de consument de installateur benadert voor een pv-systeem, plaatst de installateur eerst een datalogger (Bliq-vanger) bij die klant. Zo verzamelt hij data om na enige tijd een batterij met de juiste opslagcapaciteit te kunnen adviseren. Met de datalogger kan real time de informatie uit de slimme lezer én de omvormer worden gehaald. Na pakweg twee maanden bestaat al een goed beeld hoe de elektriciteitsproductie/consumptie kan worden geoptimaliseerd en is er een beeld van het aantal zonnepanelen en de opslagcapaciteit van de batterij die nodig is.’

Modulair opgebouwd

De Bliq lithium ion (ijzer fosfaat) batterij is modulair vanaf 4,5 kWh met stapjes van 1,5 kWh tot maximaal 9 kWh uit te breiden om daarmee de opslagcapaciteit op de juiste behoefte af te stemmen. Het is een Nederlands ontwerp en ook de assemblage van de batterij vindt in Nederland plaats. ‘De batterij is ontworpen vanuit de gedachte dat één persoon deze in één uur moet kunnen plaatsen. Dat betekent geen loeizware maar juist handzame batterijen, per slot van rekening zullen de batterijen in de Nederlandse woningbouw vaak op een zolderverdieping worden geplaatst. Ze bestaan uit een omkasting (80 x 144 x 27,5 cm) met daarin een 3-fase 5 kW omvormer en het gewenste aantal batterijmodules. De afzonderlijke componenten wegen maximaal 23 kilo. Een display ontbreekt; alle communicatie verloopt via de app.

Gerelateerde artikelen