Niet te lichtvaardig handelen bij ontkoppelen gas in bestaande woning

Erik op 28 september 2017 | 3 minuten leestijd
Steeds meer gemeenten willen spijkers met koppen slaan in hun streven Nederland af te helpen van zijn aardgasverslaving. Zij verbieden zonder pardon nieuwbouwplannen waarbij woningen worden aangesloten op de aardgasinfrastructuur. Wanneer huiseigenaren in de bestaande bouw van het gas af willen, moeten installateurs met enkele essentiële zaken rekening houden.

Het lijkt simpel, een kwestie van een telefoontje of mailtje en er rijdt een monteur van de netbeheerder langs om de gasmeter weg te halen. Maar zo eenvoudig als het opzeggen van een abonnement op een krant is het niet. De ontkoppeling van het gasnet moet eerst worden aangevraagd via mijnaansluiting.nl, het nationale portaal voor alle aanvragen van aansluitingen. En dus ook afsluitingen. De netbeheerders stellen er prijs op als zij de werkzaamheden goed kunnen plannen, zeker wanneer het gaat om grotere projecten met meerdere woningen gaat. 

Zwaardere aansluiting

Wie van het gas zal er doorgaans voor kiezen om elektrisch te verwarmen en te koken. Een belangrijke vraag voor de E-installateur is vervolgens of de huidige meterkast voldoende capaciteit heeft om de nieuwe elektrische apparatuur aan te sluiten. Zo niet, dan moeten er zwaardere aansluitingen worden gerealiseerd. Niet onbelangrijk daarbij is dat de E-installateur juist wordt geïnformeerd over het vermogen van de warmtepomp. Een enkele keer gebeurt het dat de E-installateur het warmtezijdig vermogen krijgt opgegeven in plaats van het benodigde elektrisch vermogen. Wanneer die waarde klakkeloos wordt overgenomen zullen de beveiligingen in de meterkast onnodig zwaar worden uitgevoerd. Als het om een heel wijkproject gaat zijn de gevolgen mogelijk nog groter. Goed overleg met de andere projectpartners is in dat geval erg belangrijk. 

Alle gas-componenten eruit

Wanneer een woning wordt ontkoppeld van het gasnet moet alles uit de meterkast verdwijnen dat met de gastoevoer te maken heeft tot aan de aansluiting op de hoofdleiding. De hoogte van de gasrekening wordt deels ook bepaald door het vastrecht dat betaald moet worden ongeacht de hoeveelheid van het verbruik. Wanneer niet alles uit de meterkast wordt verwijderd, zal de bewoners het vastrecht verschuldigd blijven. Wanneer het om het projectmatig afsluiten van meer woningen gaat, is het altijd goed om te overleggen met de netbeheerder. Mogelijk besluit deze de volledige gasleiding uit de straat te verwijderen.

Wanneer binnenshuis met het afsluiten van het gas ook alle leidingen worden verwijderd, zal de installateur te maken krijgen met doorvoeren door muren en eventuele kruisingen met elektra. Voorzichtigheid is dan geboden om de elektra niet te beschadigen. Ook is het belangrijk om na het verwijderen van de leidingen de doorvoeren goed te repareren; zeker omdat deze woningen ongetwijfeld zijn voorzien van extra isolatie om ‘Nul op de meter’ te halen. 

Voorlichting installateur

Belangrijk is ook een goede voorlichting door de installateur. Het is voor bewoners belangrijk te weten wat zij kunnen verwachten wanneer zij overstappen van gas naar elektra. Wat dit voor gevolgen heeft voor de manier waarop de woning wordt verwarmd en hoe anders elektrisch koken is. Een goede voorlichting voorkomt onbegrip en onnodige stress bij de bewoners.

Gerelateerde artikelen