​NEN: ‘We gaan anders inspecteren in de elektrotechniek’

Erik op 23 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Elektrotechnische inspecteurs doen hun inspecties van oudsher aan de hand van de NEN 1010 en de NEN 3140. Tegenwoordig kunnen er echter veel meer normen van toepassing zijn, stelt NEN in een persbericht. De manier van inspecteren verandert dan ook, aldus het Nederlands Normalisatie Instituut.

Nen stelt dat er steeds meer normen van toepassing zijn/worden door de complexiteit van de huidige elektrotechniek en ICT. Dat is de reden dat inspecteurs in de aankomende jaren anders gaan inspecteren: meer risicogericht en minder gericht op normen. In praktische zin houdt dit in dat inspecteurs eerst, samen met hun opdrachtgevers, alle risico’s in kaart brengen. Op basis daarvan wordt vervolgens een inspectieplan opgesteld, met alle normen die in dat specifieke geval van belang zijn. Op basis daarvan wordt vervolgens de inspectie uitgevoerd.

Inspectie van Elektrische Installaties

NEN speelt in op deze trend en heeft de nieuwe leergang ‘Inspectie van Elektrische Installaties’ ontwikkeld. Over deze nieuwe leergang schrijft NEN in een persbericht: ‘Deze is niet alleen gericht op beginnende inspecteurs, maar ook op elektrotechnici die al jarenlang en volledig vakbekwaam hun inspectiewerk verrichten. En ook op hun opdrachtgevers, zoals gebouweigenaren, NEN 3140 installatie- en werkverantwoordelijken, leidinggevenden van technische diensten, en installateurs.’

Gerelateerde artikelen