Om voor certificatie in aanmerking te komen, moet een installatiebedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moeten onderhouds- en inspectieprocedures, inspectiebladen en werkinstructies zijn. De inspecties moeten zijn opgenomen in het ISO/VCA-systeem en de werknemers moeten dat weten en kunnen toepassen. De NEN 3140 kent een aanwijzingsbeleid. Dat moet worden gevolgd, waarbij een van de werknemers verantwoordelijk is voor toezicht. Hij moet een inspectieopleiding hebben gevolgd en wordt bij de certificeringsbeoordeling door een extern bureau begeleid.
Techniek en omgeving
Bij het Kenniscentrum Noodverlichting (in 2009 opgericht door Famostar en daar ook onderdeel van) keuren ze niet zelf, maar trainen ze installateurs in het uitvoeren van de keuring. Volgens directeur Herold Boertjens kunnen installateurs zich onderscheiden met hun aanpak. “Ik weet dat veel installateurs zo’n keuring vooral technisch benaderen. Ik ken gevallen waarbij installateurs een lijstje nalopen en vinkjes zetten. Die techniek is natuurlijk een belangrijk onderdeel – de installatie moet werken – maar wij willen ze vooral ook meegeven dat de omgeving cruciaal is. Doordat we heel veel praktijkvoorbeelden geven, komen er allerlei verschillende situaties aan de orde. Dan merken we dat veel zaken over het hoofd worden gezien. Dingen lijken op het eerste gezicht soms oké, maar blijken dan toch niet veilig. Theorie en regelgeving zijn belangrijk, maar de praktijk is een wezenlijk deel van de training.”
In de praktijk
Noodverlichting is vaak een apart ontwerp en dus ook een apart deel van de installatie. Boertjens: “Een fabrikant houdt bij het ontwerp eigenlijk geen rekening met de rest van de installatie. Daardoor komt het best vaak voor dat de noodverlichting slecht zichtbaar is. In de industrie kunnen ventilatiekanalen of pijpleidingen in de weg hangen. Als een installateur de installatie dan test, vindt hij geen bijzonderheden: alles werkt immers. Maar als de verlichting vervolgens niet goed te zien is, heb je er niets aan. Het is niet vanzelfsprekend dat een monteur op die manier kijkt, daar moet je iemand echt op wijzen. Het gaat erom dat iemand de theorie in de praktijk kan brengen, en soms net iets verder kijkt en denkt. Het komt ook nogal eens voor dat de functie van een ruimte verandert. Het is dan nuttig om na te gaan of de noodverlichting ook veranderd of aangepast moet worden. Een goede installateur merkt dat op, rapporteert dat en krijgt vervolgens hopelijk de opdracht om de voorgestelde aanpassingen uit te voeren. Daaruit kan hij dan zijn omzetwinst halen.”
Voert u keuringen aan noodverlichtingsinstallaties uit? Waarom wel/niet?
Lees ook: Vernieuwde NEN 1010 wordt gepresenteerd op Elektrotechniek 2015