Negatieve publiciteit blijkt funest voor biomassaketels

Erik op 31 januari 2020 | 3 minuten leestijd
De markt voor biomassaketels heeft vorig jaar een enorme dreun gekregen. Oorzaak is de negatieve publiciteit over biomassa en het stopzetten van subsidie voor kleine biomassaketels. Eind vorig jaar geleid heeft dit geleid tot het instorten voor de markt voor bioketels -hoogwaardige warmteketels gestookt op biomassa.

‘Het jaar 2019 was een bewogen jaar,’ stelt brancheorganisatie NBKL in haar jaarverslag over 2019. ‘De groei zat er in 2019 nog goed in maar aan het einde van het jaar kwam de ontwikkeling bij een aantal bedrijven tot een abrupte stop. Door de voorspoedige groei in het begin van het jaar was er desondanks over het gehele jaar een groei van 15 procent van de sector.’

Met het stopzetten van de ISDE-subsidie per 2020 voor kleine bioketels zal de afzet daarvan ‘voor een belangrijk deel wegvallen’, meldt de brancheorganisatie. In de markt voor grotere installaties die subsidie krijgen via de SDE+-regeling lopen nog bouwprojecten die al een positieve beschikking hebben gehad, maar niet alle ketels die een positieve beschikking hebben gekregen zullen ook werkelijk gebouwd worden in het huidige klimaat. De ketels die wel gebouwd worden, zullen in 2019 en 2020 nog voor enige groei van de warmteproductie zorgen. NBKL schat deze groei op een productie van 5 PJ. Na deze groei zal de productie van duurzame warmte uit bioketels gaan stagneren en bij voortzetting van het huidige beleid rond 2027 weer gaan dalen.

Teleurgesteld

NBKL is bijzonder teleurgesteld over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden waarbij het milieuvoordeel van biomassaketels steeds meer in twijfel wordt getrokken. De emissies van houtkachels waren een veelbesproken onderwerp. ‘Hoewel een vergelijking tussen een houtkachel en een bioketel hetzelfde is als tussen een stoomtrein en een TGV, bleven uitingen over de overlast door emissies van bioketels steeds weer verwijzen naar houtkachels,’ aldus NBKL in het jaarverslag. De brancheorganisatie wijst er fijntjes op dat metingen anders uitwijzen. Uit metingen blijkt dat ketels die de bij de NBKL aangesloten bedrijven verkopen ruim onder de wettelijke emissienormen blijven. De fijnstofuitstoot van een 22 kW bioketel is op jaarbasis zelfs ongeveer de helft van de fijnstofuitstoot die een elektrische auto veroorzaakt door slijtage aan banden en remmen bij gebruik van 15.000 km/jaar. ‘Door alle manieren waarop biomassa wordt verstookt -van open haard en houtkachel, via bioketel tot (bijstook in) kolencentrale- over één kam te scheren als ‘houtkachel’, is in het publieke debat een verkeerd beeld geschetst van biomassa en de manier waarop die kan worden aangewend.’ 

In het jaarverslag doet NBKL verwoede pogingen de vooroordelen over bioketels te ontzenuwen. Een lijst van vooroordelen zoals ‘een bioketel is een enorme houtkachel’ en ‘bioketels zijn schadelijk voor de gezonbdheid’ worden weggezet als een broodje-aap-verhaal.

Bijstook

De negatieve aandacht voor biomassa is vooral op gang gekomen door de bijstook van biomassa in kolencentrales. Het verzet tegen biomassa in de politiek is daar begonnen, en kleine bioketels voor de productie van warmte -een geheel andere toepassing- zijn daarin meegesleept. Dat leidde er al eind 2018 toe dat de subsidiebedragen in de SDE+ werden aangepast, tot ongenoegen van de sector. Eind vorig jaar kwam, viel ondanks verzet van de overkoepelende Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), het doek van de ISDE-subsidie voor bioketels.