Neem warmtewielen serieus

Casper op 29 juli 2013 | 2 minuten leestijd
Warmtewielen vormen vaak de sluitpost op de klimaatinstallatie. Ten onrechte, vindt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In de afgelopen jaren liet dit academisch ziekenhuis onderzoek doen naar de prestaties en het rendement van hun warmtewielen. Op basis van deze metingen werd een aantal gereinigd en een aantal vervangen. Het gevolg? Straks besparen ze tientallen procenten op hun energieverbruik, lees duizenden euro’s. Wanneer gaat u uw warmtewielen serieus nemen?

Natuurlijk, een warmtewiel is weinig sexy. Het is een statisch gevaar dat “waarschijnlijk” weinig onderhoud nodig heeft. Helaas, ook warmtewielen renderen bij jaarlijks onderhoud en beheer. In de praktijk gebeurt dit echter zelden, in onderhoudscontracten van installateurs kom je controle en revisie bijna nooit tegen. Dit komt vooral door onwetendheid. Want metingen die wij als Blygold regelmatig uitvoeren, geven juist aan dat vervuiling en slijtage bij warmtewielen tot enorme rendementsverliezen leidt en .. tot aantasting van de luchtkwaliteit. Om dat te voorkomen, investeerde het UMCG in een onderzoek naar de prestaties van alle, individuele warmtewielen. Daarbij werd gekeken naar corrosie, maar ook naar het wiel, en essentiële onderdelen ervan, zoals de motor en de lagering. En hoewel de conditie er op het eerste oog best goed uitzag, was het prestatie- en rendementsverlies bij de warmtewielen, erg fors.

Stofzuigers

Daarom investeerde het UMCG in de reiniging van 28 warmtewielen en de vervanging van
10 warmtewielen. De reiniging voltrok zich op basis van een nieuw automatisch procedé, waarbij een combinatie van water en perslucht de vervuiling uit het warmtewiel drukt. Geen stofzuigers, geen oppervlakte reiniging, maar een doordachte dieptereiniging. Met resultaat, want hoewel het nog te vroeg is voor een definitieve eindbalans, voorzien de prognoses in een relatief korte terugverdientijd voor de totale investeringen van enkele jaren. Daarna maakt het UMCG dus winst! Wat mij betreft is dit ziekenhuis een voorbeeld voor elke instelling en elk bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en energie- en prestatieverlies wilt omzetten in kostenbesparing. Ik zou zeggen.. wie volgt?

Auteur: Ted Meij