Nederlandse ICECUBE airco zeer energiezuinig en zonder schadelijke milieueffecten

Airco’s staan bekend als flinke energiegebruikers. Maar aangename koeling en energiezuinigheid kunnen ook samengaan bewijst het bedrijf Dutch Climate Systems (DCS). Het door DCS ontwikkelde Icecube aircosysteem verbruikt 80 procent minder energie dan een gewone koeling. Bovendien heeft het systeem geen enkele schadelijke milieueffecten want de koeling gebeurt simpelweg met water.

Het bedrijf Dutch Climate Systems (DCS) maakt gebruik van zogeheten indirecte verdampingskoeling. De techniek is bepaald niet nieuw maar is nooit eerder doorgedrongen omdat lange tijd zich slechts een selecte groep druk maakte om het klimaat. De ’traditionele airco’ werkte immers ook prima. De kentering lijkt nu aanstaande en DCS ziet de groeiende vraag naar airco’s echter als een kans. Het lukte het bedrijf om een koelingssysteem te maken dat water gebruikt om een ruimte kouder te maken. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde DCS een materiaal (Napassium) dat de lucht droog maakt. Dit droogmateriaal heeft een extreme hoge energieprestatie en maakt gebruik van lage temperatuur warmte (40-60 °C) als energie-input. ‘Om goed te koelen met water, moet je droge lucht hebben,’ legt Arthur van der Lee van DCS uit .’Het droogmateriaal absorbeert vocht uit de lucht die binnenkomt in het systeem. Na een tijdje is het materiaal verzadigd en moet het water eruit. Bij andere systemen moet dat met heel hoge temperaturen, waardoor het veel energie kost. Maar Napassium droogt al bij 40 °C  en kan dus veel energiezuiniger hersteld worden. DCS verkoopt de koel- en droogsystemen apart. Het droogsysteem neemt meer ruimte in en is niet altijd nodig.’

Indirecte verdampingskoeling

Bij indirecte verdampingskoeling wordt de lucht gekoeld door water te verdampen in een lucht-lucht platenwisselaar. Het water verdampt in het secundaire kanaal, dat vervolgens de lucht in het primaire kanaal koelt. Verdampingskoeling werkt alleen goed als de lucht droog is.

Als water verdampt komt er veel koelenergie vrij. Door lucht vochtig te maken, koelt deze dus snel af. Maar je wil geen vochtige lucht in je huis of kantoor hebben. Dus maakt DSC koele, vochtige lucht in haar airco-units  en geeft de koude via een warmtewisselaar door aan drogere lucht. De gebruikers krijgen wel de lagere temperatuur, maar niet het vocht.
De airco-unit zelf, die DCS de Icecube noemt, is relatief compact. Klein genoeg om boven een plafond te installeren, net als andere koelingsinstallaties. Daarmee verschilt dit systeem van andere dauwpuntkoelers, die vaak gigantisch zijn en dus niet zo makkelijk in een kantoor of huis passen.
Een bijkomend voordeel: waar airco’s de lucht circuleren, trekt dit systeem constant verse lucht aan. ‘Het is dus ventilatie en koeling in één. Dat is mogelijk relevant in tijden van Covid-19, waarin ventilatie een rol lijkt te spelen bij het besmettingsrisico. Ook in die zin lijkt dit systeem dus klaar voor de toekomst.’

Laatste stappen

Na enkele geslaagde pilots onder mee bij Greenchoice Rotterdam en het Goois Natuurreservaat in Hilversum,  is DCS volgens van der Lee bezig met ‘de laatste stappen’ voor grootschalige productie . Volgende zomer moet het gaan gebeuren met het Dry to Cool splitsysteem een systeem dat bestaat uit een centraal gepositioneerde luchtdroger, gecombineerd met lokaal gepositioneerde Icecube-units. De luchtdroger levert verse buitenlucht aan de units die vervolgens de lucht verwerken voor koeling en ventilatie. 

Gerelateerde artikelen