Nederlanders kunnen nog niet zonder gas

Erik op 31 juli 2017 | 3 minuten leestijd
Huizen en gebouwen worden op termijn niet meer verwarmd door het verbranden van gas. Tot dus ver niets nieuws onder de zon. Uit onderzoek blijkt alleen dat veel Nederlanders weinig begrijpen van de plannen van de Nederlandse overheid of zelfs fel tegen zijn.

CV-ketelspecialist Feenstra heeft de gedachten van Nederlanders gepeild en kwam met enigszins schrokkende resultaten: “37% van de ondervraagde Nederlanders weet nog niet wat aardgasloos wonen is. 12% heeft er geen vertrouwen in en 17% is faliekant tegen.” Feenstra hield een enquête onder ruim duizend Nederlanders. Ernie van Dalen, operationeel directeur van Feenstra ziet dat er nog veel werk aan de winkel is in de komende tijd om de Nederlanders goed voor te lichten en enthousiast te maken. “We moeten dus nog beter uitleggen welke voordelen aardgasloos wonen biedt”, legt Van Dalen uit.

Alternatieven voor gas

Nederland, maar ook andere landen, zien de hoeveelheid fossiele brandstoffen, die voor handen zijn, teruglopen. Daarnaast moet de totale CO2-uitstoot fors worden teruggedrongen om te voorkomen dat onze planeet verder wordt opgewarmd. Volgens Van Dalen kan dat: “Met elektrisch koken en stadswarmte, zonnepanelen, biogas of een warmtepomp om het lekker warm te krijgen.” 92% van de huishoudens verwarmt momenteel de woning met gas.

Weinig noodzaak

Aardgas wordt al decennia lang gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Mede hierdoor zijn Nederlanders gehecht geraakt aan die manier van verwarmen en voelt een gedeelte van de bevolking er weinig voor om snel af te stappen van deze manier van verwarmen. Van de ondervraagde Nederlanders wil slechts 26 procent zo snel mogelijk overstappen. Zo snel mogelijk is daarbij nog wel betrekkelijk, want dit betreft een periode van twintig jaar. Vier procent verzet zich tegen gasloos verwarmen en meer dan 40 procent ziet er wel meerwaarde in, maar vindt een tijdspad van dertig a veertig jaar een stuk haalbaarder. Deze afwijkingen in periode en bereidheid over te stappen komen voornamelijk door het gebrek aan kennis. De meeste Nederlanders (68 procent) hebben namelijk geen idee wat de gevolgen zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen en weten bijvoorbeeld niet wat de uitstoot is van een gemiddeld huishouden in ons land. Dat gemiddelde is overigens op 8000 kilo per huishouden.

Weemoed

Het verwarmen met gas heeft voor veel Nederlanders een bepaalde emotionele waarde. Het afscheid nemen van bijvoorbeeld het vertrouwde gasfornuis zal voor meer dan de helft van de ondervraagden zwaar vallen. 

Gerelateerde artikelen