Nederland mag energielabel blijven voeren

Casper op 3 maart 2016 | 2 minuten leestijd
​Nederland mag verder met het energielabel. De Europese Commissie had commentaar op het label en stelde een onderzoek in. De EU wilde controleren of het label wel aan de regelgeving voldeed, maar het onderzoek is vroegtijdig gestopt en Nederland mag doorgaan met het voeren van het energielabel voor woningen.

De Europese Unie dreigde zelfs met een verstrekken van een boete van ongeveer 90 miljoen euro. Deze boete is door het stopzetten van het onderzoek ook van de baan. Stef Blok, minister van Wonen, begreep de commotie van de Europese Unie niet. “”Ons energielabel is zo eenvoudig en goedkoop mogelijk en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis.” Het label is opgenomen in het Energieakkoord uit 2013 dat het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties met elkaar sloten.

Verplicht label

In Nederland is een energielabel verplicht voor het verkopen of verhuren van een huis. De overheid heeft zodoende een voorlopig energielabel verstrekt aan alle eigenaren om het verbruik duidelijk te maken. Om een duidelijker label te krijgen, kan de woningeigenaar zelf het label bijwerken als er energiezuinige maatregelen zijn getroffen zoals dubbel glas, goede ventilatie, gebruik van een palletkachel of warmtepomp. Bij het verkopen of verhuren van een huis, is dit verplicht.

“Controle rammelt”

De controle op het verplichte energielabel schoot de Europese Commissie in het verkeerde keelgat. Deze zal volgens hen niet goed genoeg gebeuren. Minister Blok heeft de commissie overtuigd dat de controle goed gebeurt en wordt gehandhaafd.