‘Nederland loopt achter met robotica’

Erik op 18 februari 2016 | 2 minuten leestijd
Vincent Kwaks, CTO bij Vanderlande, vreest dat Nederland achterop raakt bij de razendsnelle ontwikkelingen van robotica. Dit liet hij onlangs weten tegenover opinieblad Forum. “’We moeten voorkomen dat nieuwe initiatieven worden afgeremd door verouderde wetgeving en normering”, aldus Kwaks. Egbert-Jan Sol, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, sluit zich hierbij aan en dringt aan op meer aandacht voor robotisering in het onderwijs.

Vernieuwing is nodig om de strijd aan te gaan met buitenlandse concurrentie, stelt Kwaks, maar de politiek moet hier nog van worden overtuigd.

Opleiding

Ook wat betreft werkgelegenheid heeft robotica consequenties voor de Nederlandse samenleving. Lager gekwalificeerd werk zal verdwijnen, maar daar komen nieuwe vormen van werk voor in de plaats. Om deze reden moet er qua opleiding van mensen ook het één en ander veranderen in Nederland. Sol: “Het Nederlandse beroepsonderwijs is nu nog heel specifiek. Het moet meer multidisciplinair worden.”

Weinig robots

Nederland heeft weinig robots in vergelijking tot andere landen: slechts 93 per tienduizend werknemers. Ter vergelijking: Zuid-Korea en Japan hebben respectievelijk 437 en 323 robots per tienduizend werknemers. Ook Duitsland en Belgie scoren beter dan Nederland, met respectievelijk 282 en 169 robots.

De lage cijfers zijn deels te verklaren door middel van de Nederlandse economie. Robots worden namelijk vooral gebruikt in de automative sector, terwijl Nederland maar één autofabrikant kent die aan serieproductie doet: VDL NedCar.

Lees ook: De toekomst van robotica in beeld.

Gerelateerde artikelen