Doordat er een groot tekort is aan technisch personeel zijn er ook veel vacatures voor loodgieters die niet worden ingevuld. In 2014 bleef tien procent van de vacatures voor loodgieters openstaan, in 2015 liep dat percentage op tot 25 procent. Daar bovenop gaan veel oudere loodgieters de komende jaren met pensioen en zal het tekort, als daar niets aan wordt gedaan, alleen maar verder toenemen.
Maanden wachten
Door het tekort moeten consumenten soms maanden wachten voordat een loodgieter daadwerkelijk een klus komt klaren. Ook voor loodgieters die extra personeel zoeken, is de schaarste een probleem. Een van de struikelblokken is dat jongeren niet goed weten wat het vak inhoud, liet Titia Siertsema, voorzitter bij UNETI-VNI weten aan de NOS. “Het clichébeeld dat we alleen maar werken in keukenkastjes en op wc’s, is echt wel achterhaald. Het vakgebied wordt steeds breder, innovatiever en digitaliseert. Hierbij kun je denken aan oplossingen voor een energiezuinig huis, of aan speciale systemen die de riolen controleren.” Een andere taak die loodgieters in de toekomst krijgen, is het aanpassingen van woningen zodat oudere langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De werkzaamheden zitten hem voornamelijk in aanpassingen in het sanitair.
Werelddag
Om extra aandacht te vragen voor het loodgietersvak, was het vrijdag Wereld Loodgieters Dag. “Als je jongeren vraagt wat ze later willen worden, zeggen ze nooit ‘loodgieter’”, legt Siertsema uit. “Dat moet veranderen.” UNETO-VNI hoopt daarnaast dat er ook meer vrouwen zich gaan interesseren in het vak.