Nederland installeert massaal zonnepanelen

Erik op 29 november 2016 | 2 minuten leestijd
Het kantelpunt in energiebronnen is bereikt. Op dit moment wordt er wereldwijd meer energie duurzaam opgewekt dan in kolencentrales. PV-systemen spelen daar een grote rol in: momenteel worden er ieder uur zo’n 30.000 zonnepanelen geïnstalleerd.

In 2014 verdubbelde het aantal zonnepanelen in Nederland. Het was in dat jaar zelfs een tijdje lastig om aan zwarte panelen te komen. De groei lag voor 70% bij huiseigenaren. De rest was voor rekening van bedrijven, scholen en overheidsgebouwen. De groei was goed voor de werkgelegenheid. In 2014 waren er ongeveer 10.000 mensen werkzaam in de zonne-energie.

Tussen 2014 en nu heeft de groei wereldwijd flink doorgezet. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) constateert dat er steeds meer wind- en zonneparken bij komen en dat landen als China, Mexico en India de laatste jaren veel hebben geïnvesteerd in duurzame energie. Het IEA verwacht dat de kosten om zonne-energie op te wekken in de komende tijd zullen dalen met zo’n 25%.

Groei in Nederland

Ook in Nederland is de opmars van zonnepanelen nog steeds in volle gang. Dat merkt ook Orange Solar Power, een Nederlands solar bedrijf dat modules aanbiedt aan installateurs. Orange Solar Power is partner van Solar Solutions, de organisatie die ieder jaar een Trendrapport uitbrengt met de nieuwste feiten en cijfers.

Enkele hoogtepunten uit dat Trendrapport 2016:

  • Er wordt een (forse) groei verwacht in 2016 en die trend zal doorzetten.
  • In 2014 werd 0,5 procent duurzame stroom aan het elektriciteitsnet toegevoegd (500MW).
  • In 2015 was Zonnepark Vliegveld Ballum op Ameland het grootste gerealiseerde project, goed voor 6MW.
  • De omzet van de zonne-energiesector is zo’n 1,9 miljard euro (inclusief export: 2,6 miljard euro).
  • De kostprijs van zonne-energiesystemen, zonnepanelen en omvormers daalt nog steeds.
  • Er is behoefte aan kennis over elektrische opslag, subsidieregelingen en gebouw-geïntegreerde pv-panelen (BIPV).
  • Een kleine 80 procent van de markt is voor het behoud van salderen na 2020.

Gerelateerde artikelen