Nederland heeft geen subsidie voor zonnepanelen nodig

Casper op 10 mei 2013 | 5 minuten leestijd

Nederland heeft geen subsidie voor zonnepanelen nodig. Dat zeggen zowel Peter Meijers, directeur van PV-leverancier IBC Solar BV als commercieel directeur Erik de Leeuw van PV-producent en -leverancier CentroSolar. Waarbij De Leeuw nog aangeeft dat de overheidssubsidie voor zonnepanelen niet zorgt voor extra verkoop van panelen, maar vooral extra aandacht geeft aan het onderwerp zonne-energie. Beide zijn exposanten op vakbeurs Energie 2012, van 9 tot en met 11 oktober in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. 

 
“De Nederlandse markt voor zonnepanelen is kleiner dan die in België”, zegt Meijers. Toch is Nederland bezig met een inhaalslag. “De markt groeit op dit moment harder dan die in België. Dat merken we aan onze omzet”. Verschil met België is dat de Nederlandse markt voor PV voornamelijk is gebaseerd op de vraag vanuit particulieren, terwijl die in België veel meer is gericht op utiliteitsgebouwen. Maar die laatste markt is subsidiegedreven, terwijl particulieren in Nederland zonnepanelen inmiddels zonder subsidie rendabel kunnen exploiteren. Dat komt omdat in Nederland de netpariteit, het punt waarop zonnestroom concurrerend wordt met fossiele stroom uit het net, al is bereikt.
 
 
De Leeuw van CentroSolar, vindt het moeilijk te zeggen of er al effect te zien is van de subsidie. “De groei in Nederland was ook voor de aankondiging van de subsidie al goed merkbaar. Zonne-energie is nog nooit zo populair geweest in Nederland als nu. Dit komt mede doordat stroom via zonnepanelen tegenwoordig goedkoper is dan grijze stroom via het net. Ook ligt het rendement hoger dan bij spaargeld op de bank tegen de huidige rentestand. Ik denk dat de subsidie met name extra aandacht heeft gegeven aan het onderwerp zonnepanelen.”
 
Subsidies
De Nederlandse overheid heeft volgens Meijers lange tijd gedacht dat zonnepanelen niet rendabel zouden zijn. Inmiddels is het tij gekeerd. Dit komt doordat de productiekosten fors zijn gedaald. Meijers neemt een duidelijk standpunt in over steun van de overheid. “De Nederlandse markt kan het al af zonder subsidies. Ik wil ook geen subsidies, omdat die na verloop van tijd toch weer wegvallen. Dat maakt het beleid te wispelturig.” Volgens Meijers hoeft de overheid zich alleen bezig te houden met faciliteren en het weghalen van ‘beren op de weg’, zoals de verschillende eisen van netbeheerders. Dat is voldoende om de markt voor zonnepanelen verder te laten groeien. Inmiddels is de vraag onder particulieren sterk toegenomen.
 
Dat subsidie niet voor extra afzet zal zorgen, onderschrijft De Leeuw. “De meest mensen die kiezen voor zonnepanelen hadden dit ook gedaan zonder subsidie en zien dit nu als extraatje. Iedereen is het er wel over eens dat een subsidiepot voor de branche niet goed is. Wij denken dat het beter is als de overheid niet intervenieert met subsidies maar duidelijkheid schept, zoals voor saldering. Iedereen wil duidelijkheid voor de lange termijn. Een subsidie voor de korte termijn werkt alleen verstorend op de markt.”
 
China
Meijers ontkent dat het bedrijf last heeft van goedkope zonnepanelen uit China. Het bedrijf heeft zelfs een vestiging in China. “Op die vestiging werken we samen met de Chinese overheid.” Meijers ontkent dat de goedkope zonnepanelen uit China allemaal van inferieure kwaliteit zijn. “We moeten niet alle Chinese panelen over één kam scheren.” Nieuwe panelen worden standaard getest door het Duitse TÜV of door het Zwitserse SGS. IBC Solar controleert de zonnepanelen voordat ze worden verkocht. Bij een controle bleek dat twee Japanse panelen van slechte kwaliteit waren. “Deze panelen hebben we geweigerd, waardoor we vervangende panelen hebben besteld. Hierdoor konden we niet direct leveren, maar met enige vertraging is dat alsnog gelukt.”
 
De Leeuw geeft aan dat consumenten bij hun keuze in ieder geval kritisch moeten zijn. “Consumenten zien door de bomen het bos niet meer gezien het toenemende aanbod. Het is voor hen lastig te bepalen welk type of welk merk zonnepaneel de juiste keuze is. Wij zien wel dat kwaliteit steeds belangrijker wordt. We raden aan om bij de aanschaf van zonnepanelen kritisch naar de herkomst van onderdelen van het PV-systeem en de garantievoorwaarden te kijken.”
 
Over Energie 2012
De vakbeurs Energie is de wegwijzer om optimaal te besparen. Energie besparen blijft noodzakelijk en er is nog heel veel mogelijk. Het thema speelt bij veel organisaties. Energielabels, decentrale energieopwekking, zonne-energie, biomassa, passief bouwen en uiteraard energiebesparing en inkoop van energie in de industrie en mobiliteit. Dit zijn enkele onderwerpen die tijdens Energie 2012 aan de orde komen. Tevens zijn er op de beurs vele activiteiten zoals de uitreiking van de Spirit of Innovation Award en de Young Energy Award.
 
Energie 2012 vindt tegelijkertijd plaats met de vakbeurzen Milieu en Surface.