​Nauwkeurige metingen ledverlichting mogelijk

Erik op 15 september 2016 | 2 minuten leestijd
Ledverlichting maakt de keuze voor verlichting uitgebreider en het leven duurzamer. Maar is de kwaliteit van de verlichting ook omhooggegaan door de opkomst van LED? Een standaard meting van het aantal lux volstaat, maar niet in alle gevallen vanwege de smalle bandbreedte van Ledverlichting. Het bedrijf Gossen lanceert luxmeters die voor betrouwbare metingen moeten zorgen.

De verlichtingssterkte is vaak niet voldoende voor een goede kwaliteitsmeting van LED of TL. Gossen legt uit: “De kleurbeleving en kleurweergave zijn een belangrijk aspect van deze verlichtingsbronnen. Voor het meten van kleurweergave is een instrument benodigd welke het lichtspectrum meet.”

Verkrijgbaar in Nederland

De Mavospec Base van Gossen is nu ook in Nederland te verkrijgen. Dit product is te gebruiken voor dagelijkse metingen aan moderne lichtbronnen zoals LED en OLED. “Het instrument voorziet in alle karakteristieke metingen zoals verlichtingssterkte, kleurtemperatuur, kleurweergave index en kleur coördinaten volgens verschillende CEI standaarden”, legt aanbieden KWx uit.

Overzichtelijke metingen

Aan de installateur wordt zeker gedacht door Gossen doordat meetresultaten overzichtelijk getoond worden en zowel de lichtexpert als de minder ervaren technici gemakkelijk aan het werk kunnen met de Mavospec Base. “Het instrument kent veel toepassingsgebieden zoals de ontwikkeling en fabricage van armaturen, lichtadvies, medische technologie en winkelverlichting. Een van de metingen is de kleurweergave index Ra in 15 standaard kleuren.” De gewenste kleuren in het spectrum kunnen gemakkelijk worden gemeten zodat deze op de wensen van de klant kunnen worden aangepast. 

Opslaan van metingen

De metingen van de MAVOSPEC BASE kunnen worden opgeslagen in het interne geheugen en later bijvoorbeeld in Excel, via meegeleverde templates, worden omgezet in een rapport.

Gerelateerde artikelen