De Nationale Iconen gelden als de meest indrukwekkende nieuwe innovaties van ons land. De winnaars krijgen niet alleen een mooie ‘icoon’ in handen, maar het kabinet helpt ze ook hun ambities waar te maken. Ze krijgen een internationaal podium en mogen gebruik maken van het netwerk van een toegewezen minister of staatssecretaris.
Een van de gelukkige winnaars is QuTech in Delft. Leo Kouwenhoven legde de basis voor de supersnelle quantumcomputer. “Met een quantumcomputer kun je berekenen uitvoeren die voor een gewone computer onmogelijk zijn. Dan kun je denken aan het voorspellen van chemische reacties, het voorspellen van materiaaleigenschappen of het ontwikkelen van nieuwe medicijnen”, legt Kouwenhoven uit.
Quantumdeeltjes
Om die snelle computer te realiseren, werkt QuTech aan speciaal ontwikkelde nanochips die kwantum-bits in zowel een 0 als een 1 laat bestaan. Door gebruik te maken van deze quantumdeeltjes is het mogelijk om informatie van het ene naar het andere punt te verplaatsen, zonder dat de informatie door een kabel of de ether hoeft door te reizen. Afluisteren wordt daarmee onmogelijk.
Digitale top
In Europa liggen veel kansen voor kwantumtechnologie. Er zijn vergevorderde plannen om onder Nederlandse regie een grootschalig investeringsprogramma te lanceren. “Met kwantumtechnologie behoort Nederland tot de digitale top”, onderschrijft minister Kamp van Economische Zaken. “Door de vele toepassingsmogelijkheden in ICT, materialenonderzoek en de geneeskunde belooft deze technologie een belangrijke bijdrage aan wereldwijde maatschappelijke uitdagingen te leveren.”