​Na windparken nu ook zonneparken op zee?

Erik op 26 april 2016 | 2 minuten leestijd
Windparken op zee verrijzen steeds frequenter in verschillende delen van de wereld, maar zonneparken op zee kennen we nog niet. Waarom eigenlijk niet? Die vraag moet een team van wetenschappers aan de Weense Universiteit van Technologie zich ook gesteld hebben. Zij ontwikkelen daarom Heliofloat: een flexibel vlot dat hoge en ruige golven kan weerstaan en ervoor zorgt dat het platform in tact en onbeschadigd blijft.

De platforms kunnen een belangrijke uitkomst bieden voor het energieprobleem. Als de mogelijkheid om zonne-energie op zee te installeren inderdaad bestaat, biedt dit ongekend grote en nieuwe oppervlaktes die benut kunnen worden voor duurzame energie.

Stabiel

Heliofloat onderscheidt zich door zijn stabiliteit: de onderkant van het vlot bestaat uit flexibele cilinders met een open bodem. In deze open cilinders zit samengeperste lucht, dat de kracht van de golven verzacht. Hierdoor blijft het vlot stabiel, zelfs bij ruige weersomstandigheden. “Door de open bodem blijft het vlot erg licht”, zegt Markus Haider, één van de verantwoordelijke wetenschappers. “Wanneer je traditionele technologieën zou gebruiken voor dergelijke vlotten, zouden ze zo zwaar moeten zijn dat het niet langer efficiënt is om ze überhaupt te maken.”

Lees ook: Boeien op zee wekken energie op voor honderden huishoudens.

Gerelateerde artikelen