Mooi en slim in de badkamer

Erik op 7 november 2018 | 4 minuten leestijd
Consumenten die een nieuwe badkamer willen, zijn bijna altijd op zoek naar een combinatie van ‘mooi en slim’. De installateur met oog voor zowel design als voor duurzaamheid, kan een mooi breed pakket adviseren. Zo is er op het gebied van kranen veel te kiezen. Ga je voor een gouden designkraan of een waterbesparende kraan?

Een badkamer heeft minimaal twee kranen: een voor de douche en een voor de wastafel. En is de badkamer voorzien van een dubbele wastafel, een bad én een bidet, dan kom je aan vijf. Veel fabrikanten van kranen brengen hun producten uit in series. Op die manier is het mogelijk om eenheid te scheppen, voor ieder waterelement in de badkamer hetzelfde type kraan. De uitvoering varieert qua maat misschien, maar voor wat betreft materiaal en vormgeving zijn ze gelijk. Een bijzondere kraan kan in de badkamer een echte eyecatcher zijn. Veel mensen vinden dat een designkraan een badkamer echt af maakt.

Design

Chromen kranen zijn verleden tijd. Andere materialen zoals messing of geborsteld staal zijn nu toonaangevend. En wat dacht je van een designkraan met een finish van koper of goud? Dat geeft een luxe uitstraling aan de badkamer en een bijzondere dynamiek, omdat het glanst en licht weerkaatst. Ook in de verlichting en in de spiegels wordt dat materiaalgebruik dan meestal doorgevoerd. Heel dynamisch maar tegelijkertijd dramatisch is de zwarte kraan, vaak gecombineerd met een donker bad, waskom en radiator. Niet alleen de kleur en het materiaal, maar natuurlijk ook de vormgeving van de kraan bepaalt het uiterlijk. Recht en hoekig of juist rond en gebogen; passend in een moderne strakke badkamer of in een meer landelijke stijl. 

Duurzaam

Bij designkranen denk je aan luxe en overvloed, maar design en duurzaam gaan prima samen. De meeste fabrikanten houden in de onderzoeks- en productontwikkelingsfase rekening met doelstellingen omtrent het milieu. Zo is water- en energiebesparing vaak een speerpunt, die leidde tot het gebruik van recyclebare materialen zoals koperlegeringen, en tot het ontwikkelen van doorstroombegrenzers en waterbesparende kranen. De geavanceerde technologie zorgt ervoor dat de waterdruk goed blijft. Uit een traditionele douche komt ongeveer tien liter per minuut, bij een stortdouche is dat het dubbele. Een waterbesparende douchekop zorgt voor een halvering van het waterverbruik. 

Vergeet led en Douche-WTW niet

Als we het toch over duurzaamheid hebben, is het goed om de verlichting onder de loep te nemen. Gloeilampen eruit en led erin, dat bespaart aanzienlijk op de energiekosten. Een andere grote besparing kan worden behaald door het installeren van een douche-WTW. Veel huiseigenaren weten niet van het bestaan, dus het goed om deze optie te noemen in het voortraject. Bij het douchen stromen er liters warm water weg door de afvoer. De restwarmte  in dat afvoerwater kan dienen om het koude aanvoerwater voor te verwarmen. Door een simpele warmtewisselaar in de afvoer te monteren, ontstaat er een duurzame energiebron. Slim, want deze energiebron is altijd beschikbaar op de tijd en de plaats van de energiebehoefte. Opslag is dus niet nodig. Het mooie is dat het rendement dat de douche-WTW teruglevert groter wordt naarmate het tapwater kouder is. ’s Winters als de temperatuur van het drinkwater maar 6 of 7 graden Celsius is, presteert de douche-WTW dus optimaal.

Tevreden klant = nieuwe klant

Consumenten die een nieuwe badkamer willen, zijn bijna altijd op zoek naar een combinatie van ‘mooi en slim’. De installateur met oog voor zowel design als voor duurzaamheid, kan een mooi breed pakket adviseren. Geïnstalleerd en wel levert dat een goed referentieproject op. En in het kader van ‘een tevreden klant levert een nieuwe klant op’, is dat heel wat waard

Gerelateerde artikelen