Monsterklus: miljoenen slimme meters installeren

Erik op 6 maart 2015 | 3 minuten leestijd
De uitrol van de slimme meter begon kleinschalig. Inmiddels zijn er 600.000 meters geplaatst. Nog 6,5 woningen en 1 miljoen mkb-bedrijven te gaan, en dat moet in 2020 klaar zijn. Voor een installateur lijkt het plaatsen van een slimme meter een losse klus. Maar er kan meer werk uit volgen. De meter levert immers allerlei data en dat kan tot verschillende acties leiden.

Minister Kamp van Economische Zaken zou graag zien dat de uitrol van de slimme meter snel gebeurt. Hij voorziet dat er door de invoering een forse energiebesparing te behalen valt. Kema, het adviesbureau voor energie (in 2011 overgenomen door een Noors bureau), rekende in 2010 uit dat de invoering van slimme meters tot een besparing zou leiden van 3,7 % op elektriciteit en 3,2 % op gas.
Het plan is dat zowel netbeheerders als installateurs slimme meters aan klanten mogen aanbieden. Voor een installateur kan de installatie van zonnepanelen of het vervangen van een cv-ketel een logisch moment zijn. Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is nog onduidelijk. Uneto-VNI vindt dat een installateur een slimme meter bij de groothandel moet kunnen kopen.

Poorten

Een slimme meter bestaat uit poorten. Er is een communicatiepoort voor apparatuur bij de eindgebruiker waaraan domotica-onderdelen gehangen worden, bijvoorbeeld energiedisplays of slimme koppelingen tussen meter en cv-ketel. Daarvan is informatie af te lezen: doet de cv-ketel het nog goed, of is er onderhoud nodig. Het elektriciteitsgebruik in een woning/gebouw is via de P1-poort iedere tien seconden beschikbaar. Het verbruik van componenten is dus zo goed als direct te zien, en installateurs kunnen daar met diensten en producten op inspringen. Er is ook een communicatiepoort voor het uitlezen van meetinstrumenten zoals een watermeter, een gasmeter of warmtekrachtkoppelingen, zoals een HRe-ketel. Aparte poorten zijn er ook voor communicatie tussen de meetinstallatie en de netbeheerder en voor de GPRS infrastructuur.

Smart grid

Slimme meters spelen ook een grote rol bij de bouw van duurzame wijken, zoals Meulenspie in Breda en Hoog Dalem bij Gorinchem. In dergelijke wijken worden proeven gedaan met vraag en aanbod op het gebied van energievoorziening. Zo kan er via een app worden geregeld dat bepaalde (huishoudelijke) apparaten overdag aangaan of opgeladen worden als de zon schijnt.
Waarschijnlijk kunnen meetgegevens van installaties in de toekomst ook via internet ingewonnen worden. Dat zou de slimme meter overbodig maken. Maar voorlopig is het nog niet zover en dus worden die 7,5 miljoen meters in vijf jaar tijd geïnstalleerd. Dat wordt nog flink doorwerken voor alle netbeheerders én installateurs die deze klus op zich nemen!

Gerelateerde artikelen