Lumiduct, zo heeft het Delftse bedrijfje Wellsun haar systeem genoemd. Het systeem maakt volledig glazen gevels mogelijk die bijna net zo veel energie opwekken als wanneer blinde gevels helemaal worden voorzien van normale zonnepanelen. Het directe licht van de zon dat verantwoordelijk is voor de opwarming van het gebouw en voor de verblinding, wordt selectief geweerd en omgezet in bruikbare energie. Tegelijkertijd is de Lumiduct transparant voor het zachte, indirecte licht wat verantwoordelijk is voor het natuurlijke daglicht. Daarmee is de Lumiduct een ideale zonwering, resulterend in 2 tot 3 keer zoveel daglicht in het gebouw als bij gebruikelijke automatische zonwering. Het systeem produceert meer dan vijf keer zo veel energie als elektriciteit opwekkende ramen en per vierkante meter bijna evenveel als een silicium pv-paneel. De in Alblasserwaard geplaatste gevel zal naar verwachting 65 kWh/m2 per jaar opbrengen.
Glazen erker
Mondial Movers in Alblasserwaard had vorige maand de primeur. De zonnegevel van het kantoorgebouw bestaat uit 132 panelen van 35 x 50 cm. Ze zijn opgehangen in een frame in een glazen erker die vóór de bestaande kantoorgevel is geplaatst. Van zonsopkomst tot zonsondergang kantelt het systeem met zijn alle tegelijk naar de zon om zoveel mogelijk licht op te vangen, alsof het een groot luxaflex-systeem is.
Wat de Lumiduct-innovatie ook bijzonder maakt is dat er geen zonnecel op te zien is. Maar ze zitten er wel op en zijn piepklein. Volgens Stan de Ridder van Wellsun meet elke zonnecel slechts 0,5 x 0,5 mm, de grootte van een zandkorrel. Het zijn zogeheten triple-junction cellen die veel duurder zijn dan de gebruikelijke zonnecellen maar erg efficiënt. De cellen worden eigenlijk nog maar alleen voor zeer hoogwaardige toepassingen zoals in gebruikt. De truc van het Lumiduct-systeem is dat het zonlicht via spiegeltjes honderden malen bundelen en het licht als bij een vergrootglas precies op het minuscule zonnecelletje richten.
Iets minder opbrengst dan gangbaar
De in Alblasserwaard geplaatste gevel lever zo’n 20 kWh/m2 per jaar minder op dan een gangbaar pv-paneel. Maar het grote voordeel is dat ze wel licht doorlaten, het hinderlijke zonlicht en de zonnewarmte tegenhouden. Mondial Movers hoopt dat de oververhitting van de hal – de temperatuur kon achter de glazen eerder oplopen tot boven de 40 graden Celsius – met het plaatsen van het Lumiduct-product tot het verleden behoort.
De Lumiduct is het eerste paneel op de markt dat compleet lichtdoorlatend is. Er zijn wel twee typen zonnecellen die worden geïntegreerd in ramen. In het ene type zijn gangbare siliciumcellen in het glas opgenomen. Deze zijn behoorlijk donker en worden ook toegepast als zonwerend dak. Het andere type betreft een coating voor op het raam