Modulaire armaturen verslimmen de buitenruimte met data en sensoren

Erik op 18 februari 2019 | 5 minuten leestijd
In een snel veranderende wereld waarin technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is het soms lastig kiezen voor de juiste oplossing. Nu ledverlichting de standaard is geworden, staat de volgende innovatie voor de deur. De Nederlandse start-up Sustainder gebruikt speciale armaturen om de buitenruimte te verslimmen. Ze meten bijvoorbeeld luchtkwaliteit en geluidsniveau.

Sustainder is een jong Nederlands bedrijf dat vanuit een voormalige Philips armaturenfabriek de kennis en mogelijkheden van licht combineert met de nieuwste sensor- en datatechnologie. Het bedrijf springt in op de wereldwijde behoefte aan smart city oplossingen. Hoewel het bedrijf nog maar 2 jaar bestaat, kan al het zo’n 150 gemeentes en private partijen in Nederland en Duitsland tot hun klantenkring rekenen.

Nieuwe generatie armaturen

Marco Bosch, Marketing & Operations Director van Sustainder, vertelt: “Ons vertrekpunt is niet alleen licht, maar ook sensortechnologie en communicatietechnologie. We zijn opgericht om op de markt van smart lighting en smart outdoor onze diensten aan te bieden. Met onze producten kun je op allerlei manieren data verzamelen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, veiligheid of energiebesparing.” De investeerders achter Sustainder lieten de mogelijkheid om een armaturenfabriek van Philips over te nemen, toen deze wereldwijd enkele productielocaties sloot, niet aan zich voorbij gaan. Samen met een deelnemende partij gespecialiseerd in sensortechnologie werd de stap gemaakt naar de smart outdoor markt. Bosch: “We kregen de kans om from scratch een product op te zetten zoals wij het wilden. Dat leidde tot een kwalitatief goede, nieuwe generatie armaturen”.

Modulair systeem

Sustainder maakt gebruik van de bestaande verlichtingsinfrastructuur om slimmigheden aan toe te voegen. “Wij zien de bestaande verlichting als een verdere drager van innovatie,” zegt Bosch. “Je kunt armaturen eenvoudig upgraden, zonder dat er eventuele nieuwe kastjes of iets dergelijks nodig zijn in de buitenruimte. Het is bovendien ook duurzamer om bestaande infrastructuur te gebruiken”.

Sustainder heeft de Anne en de Alexia ontwikkeld, twee armaturen die met name verschillen in vorm en power range. Deze op energiezuinige LED-technologie gebaseerde armaturen kunnen via een API online worden gekoppeld aan ieder (backoffice) systeem en zijn daarmee op afstand te besturen en te monitoren. De armaturen bevatten verschillende sensoren die bijdragen aan een eenvoudige installatie, lage onderhoudskosten en een lange levensduur. Het meest bijzonder aan de armaturen van Sustainder, is de modulaire oplossing. Dankzij een slim cassettesysteem zijn de armaturen eenvoudig uit te breiden met verschillende sensoren. Een eenvoudige armatuur kan zo in de toekomst fungeren als volwaardige smart city hub.

Bosch: “Licht is al een uitgekristalliseerde technologie, waarbij LED steeds meer de standaard is. Wat betreft de toepassing van sensoren is er echter nog veel in ontwikkeling. Je hebt daarbij op verschillende plaatsen weer verschillende behoeftes. In hartje centrum richt je je bijvoorbeeld op veiligheid of crowd control. De modulariteit van onze armaturen maakt dit heel makkelijk. In de cassettes zit de technologie, dus door deze te verwisselen sluit je relatief eenvoudig aan op de behoefte”. In sommige gevallen is het ook mogelijk de technologie in armaturen van derden toe te passen.

Stap voor stap verslimmen

Veel gemeentes staan momenteel voor de uitdaging hun straatverlichting te vervangen door led. Bosch hoopt dat gemeentes hier goed over nadenken en kiezen voor toekomstbestendige oplossingen, zodat ze ook op de langere termijn stappen kunnen maken op het gebied van innovatie. “Je armaturen kies je voor de komende 25 jaar, dus het is belangrijk om hier goed over na te denken en rekening te houden met ontwikkelingen die nog gaan komen.” Gemeentes waar Sustainder al mee samen werkt zijn met name bezig met het verslimmen van licht, door bijvoorbeeld bewegingsdetectie toe te voegen, voor licht naar behoefte. Maar ook is er een toenemende vraag naar andere sensoren. “Luchtkwaliteit en geluidsdetectie zijn topics die je ook langzaam in wetgeving ziet terugkomen, bijvoorbeeld in de nieuwe omgevingswet. Met onze modulaire oplossing is het geen probleem om eerst te kiezen voor led en pas later verder te kijken”.

Koploper

Hoewel Sustainder nog maar pas geleden is gestart, zijn ze al in een groot aantal gemeentes in Nederland en Duitsland actief. Het betreft zowel kleine projecten als een complete stad die met innovatieve oplossingen is voorzien. Bosch: “Je ziet dat andere partijen die uit de lichtsector komen nu de overstap maken naar slim licht. Het gaat dan om op afstand te bedienen armaturen, dimbaar licht, en dergelijke. Maar als het gaat om het toepassen van sensortechnologie zijn we een koploper in de markt.”

Gerelateerde artikelen