Modern ventilatiesysteem onderscheidt zich door gebruiksgemak en energiezuinigheid

Casper op 6 februari 2018 | 3 minuten leestijd
Woonhuisventilatie staat sterk in de belangstelling. Leveranciers van ventilatiesystemen hebben allemaal hun eigen oplossingen die moeten bijdragen aan een betere kwaliteit van de binnenlucht. Centraal, decentraal, natuurlijk, met of zonder wtw. De verschillen zijn groot. Maar de A-merken hebben één gemeenschappelijke deler: het systeem moet het de gebruiker makkelijk maken.

Nauwkeurig regelen kan alleen door nauwkeurig meten.  Als we straks luchtdicht gaan bouwen is dat goed voor de energierekening maar niet per se voor onze gezondheid. Verantwoord luchtdicht bouwen stelt hoge eisen aan de ventilatie. Een opvallende trend is  de opkomst van decentrale ventilatiesystemen.  Maar Wichert van Norel van Brink Climate Systems praat liever over een woninggebonden oplossing. ‘Wij vinden het veel belangrijker dat gebruikers van een woning met onze oplossingen zelf verantwoordelijkheid kunnen pakken voor de luchtkwaliteit.  Dat betekent dat ze de ventilatie zelf kunnen regelen. Met een goede eigen regeling per woning kunnen ze niet alleen de kwaliteit borgen, maar hebben ze ook het energieverbruik van het systeem in eigen handen.’

Presteren volgens NEN

Vaak is de slechte prestatie terug te voeren op fouten in het ontwerp of de montage en slechte voorlichting aan de gebruikers, die systemen soms zelfs uitzetten omdat ze het ventilatiegeluid storend vinden. Vrijwel alle systemen die op de Nederlandse markt worden aangeboden presteren volgens de NEN 1087 en NEN 8087. Slechte systemen bestaan niet, zij functioneren hooguit slecht omdat ze niet passen bij de functie van de ruimte of omdat ze slecht zijn geïnstalleerd. De branche blijft zoeken naar stillere, energiezuinigere ventilatiesystemen; systemen ook die voorzien zijn van filters met een langere standtijd en grote gebruiksvriendelijkheid. Fabrikanten ontwerpen hun units zo dat filters zijn eenvoudig te verwisselen en gebruikers kunnen zelf controleren of er in voldoende mate wordt geventileerd doordat CO2-sensoren waarschuwingslampjes oranje of rood laten oplichten wanneer kritische drempels dreigen te worden overschreden.

Warmteterugwinning

De energiezuinigheid van de ventilatiesystemen is een aspect dat niet meer weg te denken is. Met name de toepassing van warmteterugwinning neemt hierin een steeds belangrijkere positie in. Zehnder heeft zich met haar ComfoAir Q ventilatie-units op dit gebied nadrukkelijk geprofileerd. De units zijn ontwikkeld voor gebouwen met ventilatiesysteem D (mechanische toevoer – mechanische afvoer met wtw). De ventilatie-units halen 90 procent van de warmte terug bij een laag energieverbruik. Met luchtdebieten die variëren van 350 tot 600 m3/h kan Zehnder zowel eengezinswoningen, appartementencomplexen als de kleine utiliteit bedienen. 

Wtw is een effectieve technologie om energie te besparen. De energiereductie die een ventilatiesysteem D oplevert in vergelijking met een systeem C (natuurlijke toevoer – mechanische afvoer) is aanzienlijk. Tijdens een Bouwwebinar lichtte Zehnder onlangs de energieprestatie toe van een referentiewoning RVO (vrijstaande woning) die uitgerust was met systeem D. Bij systeem C heeft de woning een primaire energiebehoefte van 40,6 kWh/m2, terwijl de energiebehoefte bij Systeem D met 24,5 kWh/m2 beduidend lager ligt.

Bij BENG mag de energievraag maximaal 25 kWh/m2 zijn. Dat betekent dus dat ventilatie met wtw mooi aansluit bij de ventilatie-eisen, terwijl systeem C niet vanzelfsprekend aan de Beng-indicatoren voldoet. Dat zou alleen kunnen met gebruikmaking van meer isolatie en/of meer gebruik van duurzame energie-opwekkers.