Mobiele zonne-energie trekt bekijks

Erik op 5 september 2018 | 3 minuten leestijd
Zonnepanelen die vast opgesteld staan op het dak van een woonhuis, school, kantoor- of ander gebouw zijn al overal te vinden. Sinds kort zijn er ook systemen die flexibel en verplaatsbaar zijn. Van klein voor op de camper tot groot om een hele bouwplaats of popfestival mee van stroom te voorzien.

In de zomer zie je ze overal opduiken: draagbare zonnepanelen. Vakantiegangers leggen ze op hun boot, vakantiehuisje, camper, of zetten een opklapbaar exemplaar voor de tent. Het gaat dan om 12 Volt exemplaren die na de zomer vaak weer op zolder opgeborgen worden. Zonnepanelen geven mensen de mogelijkheid om een autonome installatie maken. Er is dan geen stroom van het elektriciteitsnet nodig. Het is gemakkelijk, goedkoop en in zonnige vakantielanden een zekere energiebron. 

Beeld en geluid 

In de media verschijnen regelmatig berichten over nieuwe toepassingen en slimme ideeën om mobiele zonnepanelen in te zetten. Zo is er een complete muziekinstallatie met dj-faciliteiten op zonne-energie te huur met een capaciteit van 500 Watt, led-verlichting en oplaadpunten voor mobiele telefoons. De speelduur is gegarandeerd vier uur, maar door extra zonnepanelen te huren, kan die verlengd worden.
Ook mooi: een mobiele bioscoop op zonne-energie. De PV-panelen op het dak van het busje wekken genoeg energie op om ’s avonds de projector te laten draaien en geluid uit de speakers te laten komen. Het scherm kan overal opgezet worden, ook op afgelegen plekken zonder stroom. 

Mobile Solar Plant

Genoeg over vrije tijd nu: ook waar gewerkt wordt kunnen mobiele zonnepanelen het verschil maken. En dan gaat het over veel power. Bredenoord houdt zich al jaren bezig met innovatie van betrouwbare en flexibele stroomvoorziening. Dat begon in 1937 met een slim idee van oprichter Jan Bredenoord om stroom op te wekken en een klein lokaal netwerk op te zetten. Inmiddels heeft het bedrijf vestigingen in Duitsland en Denemarken en doet wereldwijd zaken. Vandaag de dag ligt de focus op brandstofbesparing, emissie verlaging en inzet van duurzame technologie. Daaruit vloeit de Mobile Solar Plant voort. Het is een volledig mobiel off-grid energiesysteem dat met een vrachtwagen met container vervoerd kan worden. Eenmaal ter plaatse komen er 90 zonnepanelen te voorschijn die samen een grondoppervlak van 150 m² bestrijken. Bij het systeem horen een powerbank, een groot accusysteem, en een aggregaat. Innovatief en milieuvriendelijk voor de inzet van aggregaten. Deze ‘low carbon solution’ heeft een laag brandstofverbruik en dito emissie. In combinatie met biobrandstof tot zo’n 95% besparing mogelijk. De capaciteit van dit systeem is maximaal 58 kWp. De PV-zonnepanelen zijn de belangrijkste energiebronnen en laden ook de interne Smart Powerbank op. De Smart Powerbank geeft een 24/7 energiezekerheid en wanneer er ’s nachts ook stroom wordt gebruikt en de accu’s dreigen leeg te raken, dan springt het aggregaat bij. 

Duurzaam karakter 

Margien Storm van Leeuwen, manager new business van Bredenoord: ‘De Mobile Solar Plant is een mobiele versie van de autonome Solar Power Plant die we al enkele jaren verkopen aan klanten, met name in Afrika. De Mobile Solar Plant is mooie duurzame oplossing die veel bekijks trekt op festivals. De Mobile Solar Plant wordt voornamelijk bij evenementen ingezet die het duurzame karakter willen uitdragen. Bredenoord werkt verder aan hybride stroomsystemen die werken op batterijen, zon en aan aggregaten. Deze systemen worden steeds groter en steeds breder inzetbaar.’

Gerelateerde artikelen