MIT introduceert nieuwe tool voor energiebesparing

Erik op 24 februari 2016 | 2 minuten leestijd
Wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een tool ontwikkeld die de vraag naar energie van elk gebouw in de Amerikaanse stad Boston laat zien. Deze informatie moet tot enorme energiebesparingen leiden.

MIT claimt dat dit de eerste keer dat zo’n grote stad (bijna 100.000 gebouwen) op deze manier gemodelleerd is. De tool laat per gebouw zowel de dagelijkse als jaarlijkse behoeften in energie- en gasvoorzieningen zien.

Om dit in beeld te brengen, verzamelden de wetenschappers data van 92.000 gebouwen in Boston. Denk hierbij aan informatie als elektriciteitsverbruik, gebouwbezetting, instellingen van de thermosstaat en het gebruik van verwarm- en koelsystemen.

Voordelen

De tool maakt het makkelijker voor overheden en bedrijven om een duurzaam energiebeleid op te stellen en toe te passen. Daarnaast belicht de tool kansen voor bedrijven en instellingen om te besparen op energie.

MIT verwacht dat hun tool daarom tot meer energiebesparende maatregelen zal leiden. Austin Blackmon, Chief of Energy, Environment and Open Space in Boston: “Door middel van micro-grids en lokale energieopwekking en –opslag kunnen we onze energievoorziening drastisch veranderen. Maar dan moeten we wel een goed inzicht hebben in het huidige systeem en de kansen die we hebben.”

Volgende stap

Het Amerikaanse team van wetenschappers hoopt dat hun tool uiteindelijk wereldwijd toegepast kan worden. De volgende stap is om het actuele verbruik van gas en energie per gebouw in kaart te brengen, zodat dit vergeleken kan worden met hoeveel een gebouw nodig heeft.

Gerelateerde artikelen