​Minder geluidsoverlast, meer energie

Erik op 29 juni 2015 | 2 minuten leestijd
Geluidsoverlast verminderen en meer energie opwekken. Het kan met Solar Noise Barriers (Sonob): geluidsschermen langs snelwegen, uitgerust met Luminescent Solar Concentrators (LSC’s). Dit zijn gekleurde, doorzichtige zonnepanelen die het zonlicht opvangen en geleiden naar de zijkant van het paneel. Vorige week werd in ’s Hertogenbosch het startsein gegeven voor een praktijktest met deze geluidsschermen.

De praktijktest, die een jaar gaat duren, zal inzicht geven in de hoeveelheid elektriciteit die de semi-transparante geluidsschermen opwekken onder verschillende weersomstandigheden. De resultaten worden gebruikt om de mogelijkheden van de energieopwekkende geluidsschermen in kaart te brengen.

Nederland heeft momenteel ongeveer 1250 kilometer aan geluidsschermen langs de spoor- en snelwegen staan. Eerste onderzoeksresultaten laten zien dat 1 kilometer aan energieopwekkende geluidsschermen voldoende energie kan opleveren om vijftig huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

In binnen- en buitenland zijn al verschillende voorbeelden te vinden van geluidsschermen waar zonnepanelen op gemonteerd zijn. Deze initiatieven zijn echter commercieel niet interessant en daarnaast erg gevoelig voor diefstal en vandalisme. Het uitgangspunt van project Sonob is dat tegen geringe meerkosten een zonne-energiefunctie wordt toegevoegd aan geluidsschermen. Dit zou mogelijk zijn met de LSC’s.

Het project wordt uitgevoerd door Heijmans, TU/e, Van Campen Industries, SEAC, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN. Daarnaast wordt het mede mogelijk gemaakt door de gemeente ’s-Hertogenbosch, Willemspoort, SPARK campus, het Ministerie van Economische Zaken en Scheuten.

Gerelateerde artikelen