Minder energie en meer comfort door waterontharders

Casper op 13 november 2019 | 3 minuten leestijd
Toepassing van een wateronthardingsinstallatie in het huishoudelijk gebruik heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Inmiddels zijn er verschillende aanbieders op de markt. AquaCell was aan het eind van de vorige eeuw een van de eerste bedrijven die zich op deze markt begaf. Inmiddels heeft het bedrijf al bijna 30.000 waterontharders geïnstalleerd. ‘Wie hem eenmaal in huis heeft, wil nooit meer zonder,’ zegt Sanne Meems van het in Joure gevestigde bedrijf.

Nooit meer na het douchen de trekker over de tegels halen om de kalkafzetting tegen te gaan, een stoomstrijkijzer dat jaar in jaar uit vrolijk blijft stomen en een espressomachine die nooit meer dwingend vraagt om ontkalkt te worden. En niet onbelangrijk: energiebesparing. Elektrische verwarmingselementen die vrij van kalk zijn verbruiken minder stroom. Zacht water heeft ontegenzeggelijk veel voordelen en waterontharders genieten dan ook van een groeiende populariteit.

Ionenwisselaar

AquaCell was er in 1998 als eerste bij met een onthardingsinstallatie voor de particulier. De toestellen wordemn doorgaan in de meterkast, blakbij de watermeter geïnstalleerd. De AquaCell waterontharder is qua werking een ionenwisselaar; een kationwisselaar om precies te zijn. In de apparaat zitten twee cellen die volgepakt zijn met kleine bolletjes hars. Het water stroomt vanaf de watermeter eerst door de AquaCell. De harsbolletjes verzadigen zich daarna met de deeltjes calcium en magnesium die het water hard maken. Daarna vervolgt het water zonder die deeltjes zijn weg in het waterleidingsysteem van de woning.  Op deze manier kan het water geen kalkaanslag meer vormen. Wanneer een van de cilindervormige cellen in de AquaCell vol zit met calcium en magnesium dan volgt spoeling met een zoute oplossing. Dit gebeurt helemaal automatisch doordat het waterverbruik wordt gemeten. 

Een belangrijk argument voor aanschaf is het feit dat verwarmingselementen in apparaten efficiënter functioneren en dat daarmee ook energie wordt bespaard. Die besparing  wordt bereikt omdat kalk in leidingwater zich niet langer kan afzetten op de verwarmingselementen. Ontstaat wel zo’n laag in bijvoorbeeld de waterkoker of wasmachine dan hebben deze steeds meer energie nodig om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. ‘En uiteindelijke zullen de geest geven,’ aldus Sanne Meems van AquaCell . Studies hebben aangetoond dat door water volledig te ontharden er jaarlijks per persoon 7,1 m3 aan gas kan worden bespaard. Voor een vierpersoons huishouden komt dit neer op 20 euro per jaar. Stroomkosten voor hetzelfde gezin kunnen jaarlijks met 40 euro verlaagd worden.

Noodzaak

Maar miljoenen huishoudens in Nederland kunnen zonder. Is een waterontharder wel überhaupt nodig? Waterleidingbedrijven doen immers hun uiterste best de hardheid tot een acceptabel niveau terug te brengen. De Nederlandse Consumentenbond adviseert om pas bij een hardheid van meer dan 20 dH (Duitse graden) water zelf te gaan ontharden. Waterleidingbedrijven doen zeker hun best, erkent Meems. ‘Maar ze krijgen het niet voor elkaar om water aan te bieden met een lagere hardheid  8 dH. En dan heb je gewoon nog last van kalkaanslag. Wij kunnen álle kalk eruit krijgen.Een techniek die tot nul graden onthardt, heeft heel veel voordelen. Het scheelt veel poetswerk, verwarmingselementen van de huishoudelijke apparatuur gaan veel langer mee en het is een weldaad voor je huid.