Miljoenennota biedt kansen voor installatiebranche

Erik op 19 september 2014 | 2 minuten leestijd
Het kabinet presenteerde begin deze week de Miljoenennota. Het gouden koffertje biedt volop kansen voor de installatiebranche. Grootste pluspunt is misschien wel dat het kabinet maatregelen neemt om de woningmarkt te verbeteren, wat de installatiebranche veel werk oplevert. Ook ondernemersorganisatie UNETO-VNI ziet de voordelen in van de Miljoenennota; maar schetst ook kanttekeningen.

UNETO-VNI is te spreken over de maatregelen die het kabinet neemt om de woningmarkt te verbeteren. “Het wordt aantrekkelijker om te verhuizen”, stelt Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI. “Dat levert de installatiebranche veel werk op. We betreuren het alleen wel dat de vrijstelling van een gift voor verbouwing of hypotheek van een huis tot maximaal 100.000 euro verdwijnt.”

Verlenging lage btw-tarief

Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties wordt verlengd tot juli 2015 en daar is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche erg blij mee. “Het is een verstandige maatregel, die hard nodig is gezien de nog altijd lastige marktomstandigheden”, vindt Siertsema. “Het nadeel is echter dat ondernemers nu middenin het kalenderjaar te maken krijgen met een ander btw-tarief. Dat levert administratieve rompslomp op.” UNETO-VNI waarschuwt het kabinet om meer ruimte te creëren voor renovatie van woningen en gebouwen. Gebeurt dit niet, dan ligt verpaupering van de binnensteden op de loer.

Het kabinet is van plan om de korting op energiebelasting die nu al geldt voor VVE’s uit te breiden naar ondernemers. Dit levert ongetwijfeld een extra impuls op voor het lokaal opwekken van energie en UNETO-VNI is dan ook zeer positief over dit voornemen.

Onderwijs

Minder tevreden is de ondernemersvereniging over de huidige ventilatie op scholen. In veel lokalen is die onder de maat en UNETO-VNI roept het kabinet dan ook op daar snel wat aan te doen. “Zeker als er komende winter weer strenge vorst komt, stijgt het CO2-gehalte in veel klaslokalen tot een onaanvaardbaar hoog niveau. Wij pleiten voor CO2-metingen in alle scholen.” Naast de ventilatie, kan ook het onderwijs zelf beter volgens UNETO-VNI. Siertsema vindt dat er in de kabinetsplannen onvoldoende aandacht is voor bijscholing van techniekdocenten. “Het techniekonderwijs moet worden aangepakt. Er moeten garanties komen dat scholen de extra middelen die zij krijgen voor techniekonderwijs ook voor dat doel gaan inzetten.”

Gerelateerde artikelen