​Mijlpaal voor Liander: miljoenste slimme meter

Casper op 2 maart 2016 | 2 minuten leestijd
Afgelopen week installeerde Liander de miljoenste slimme meter. Een huishouden in IJmuiden had deze eer. Tot 2020 bieden alle netbeheerders in Nederland ieder huishouden een slimme meter aan. Kiezen klanten voor dit aanbod, dan is installatie van een slimme elektriciteit- en gasmeter geheel gratis.

Liander hangt ook slimme gasmeters op. Het bedrijf verwacht in totaal vijf miljoen slimme meters op te hangen en is blij dat veel huishoudens willen overstappen op een slimme meter. “De slimme meter geeft automatisch en veilig de meterstanden door aan de energieleverancier. In plaats van eenmaal per jaar, krijgen klanten met een slimme meter zes keer per jaar een verbruiksoverzicht van hun energieleverancier. Overstappen naar een andere energieleverancier is simpeler: de slimme meter geeft de standen automatisch door. De eindafrekening is direct gebaseerd op de actuele meterstanden, waardoor misverstanden over betalingen minder vaak zullen voorkomen.”

Meer tools

De slimme meter zal in de toekomst steeds meer worden ingezet. Eén van de slimme tools is het afrekenen per kwartier zodat bewoners nog meer geld kunnen besparen door een nog gunstiger energiecontract af te sluiten. Ook worden er steeds meer producten en apps ontwikkeld die samenwerken met de slimme meter en inzicht geven op het energieverbruik van huishoudens. Het achterliggende doel is het makkelijker maken van energiebesparing.  

Minder verzwaring net

Liander: “Dankzij de opmars van ICT ontstaan er in hoog tempo nieuwe digitale mogelijkheden om onze netten te beheren. Hierdoor kunnen we storingen snel opsporen en zelfs voorkomen, gerichter investeren in de netten en klanten data aanbieden die zij nodig hebben om gemakkelijker hun energiekeuzes te maken.” De netbeheerders hopen dat een verzwaring van het net zodoende wordt beperkt. “De komende jaren speelt het digitaliseren van onze netten daarom een belangrijke rol. Door het installeren van slimme meters, sensoren, van afstand bedienbare schakelaars en een telecomnetwerk kunnen wij snel en tegen acceptabele kosten inspelen op de ingrijpende veranderingen in de energievoorziening.”