Micro grid geeft moeilijk bereikbare plekken elektriciteit

Erik op 30 augustus 2017 | 2 minuten leestijd
Een micro grid geeft gebruikers meer flexibiliteit. Door duurzaam opgewekte energie op te slaan, kan deze energie worden gebruikt op momenten dat pv-systemen geen of minder energie opwekken. Maar een micro grid is ook een goede oplossing voor afgelegen plekken die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

ABB heeft een nieuwe micro-gridoplssing ontwikkeld: de MGS100. Deze noviteit maakt het mogelijk om moeilijk bereikbare plekken van energie te voorzien die door middel van de zon is opgewekt. Het nieuwe ABB product combineert zonne-energie met batterijen waardoor de efficiëntie van opgewekte energie omhoog gaat.

Niemandsland verbinden

Het product is ontwikkeld om extreme omstandigheden, zoals hitte, te doorstaan. Daarnaast kan de MGS100 worden aangesloten op meerdere stroombronnen. Hierdoor zijn meerdere dorpen aan te sluiten op deze energiebron. Voor commercieel gebruik biedt zo’n batterij ook mogelijkheden. Zo kan de oplossing van ABB dienen als back-up voorziening mocht de stroom uitvallen in commerciële en industriële faciliteiten. In bepaalde gebieden is het namelijk gebruikelijk dat de stroom vaker uitvalt dan dat wij gewend zijn in Nederland omdat het elektriciteitsnet niet stabiel genoeg is. Denk daarbij aan gebieden zoals India.

Opslaan en terugleveren

Overdag kan de overtollige energie worden opgeslagen in de batterij en deze stroom kan worden gebruikt als de zonnepanelen niet voldoende stroom produceren. Als de batterij vol is, kan de energie die over is worden teruggeleverd aan het net. Doordat Nederland de salderingsregeling kent, kunnen hierdoor extra inkomsten worden gegenereerd.

Drie uitvoeringen

ABB levert het nieuwe product als een container en maakt daarbij drie vermogensuitvoeringen beschikbaar: 20, 40 en 60 kilowatt nominale belasting. Wie de MGS100 wil bestellen, moet nog even geduld hebben. Het product wordt eind van dit jaar op de markt gebracht.

 

Gerelateerde artikelen