​Meters maken met innovatieve renovatieconcepten

Erik op 18 november 2016 | 3 minuten leestijd
Bouwers, architecten en installateurs bedenken met wisselend succes renovatieconcepten om de bestaande woningvoorraad snel op een aanvaardpeil energetisch niveau te krijgen. En dat is nodig ook want in 2050 zal nog zeker 90 procent van de huidige woningen in gebruik zijn. In Limburg heeft een groep betrokken ondernemers elkaar gevonden in het Totaal Integraal Optimaal Renovatie Concept (TIORC). Renolution is zo’n ander innovatief concept.

Het Limburgse TIORC (Totaal Integraal Optimaal Renovatie Concept) zet in op het betaalbaar renoveren van de huizen tot eigentijdse, comfortabele, duurzame en levensloopbestendige woningen. Het bouwconcept is een doorontwikkeling van Comfort+, de doos-in-doosconstructie waarmee Jos Lichtenberg acht jaar geleden opzien baarde. In Heerlen is recent de eerste energieneutrale woning volgens dit concept opgeleverd. Het ontwerp is van SATIJNplus Architecten  die destijds ook betrokken waren bij de ontwikkeling van Comfort+.

In de wanden, bevestigd op metalstud-stijlen, is een netwerk van watervoerende leidingen opgenomen die bevestigd zijn aan een metaalplaat. Het systeem is ontwikkeld door Nathan en is op de markt gebracht onder de naam Komfort NRG Panel. Het wordt gecombineerd met ltv-verwarming en ht-koeling. Het warmteafgiftesysteem kan worden gevoed met een luchtwarmtepomp, maar ook met de bestaande hr-ketel. Binnen het renovatieconcept is eenvoudig een aansluiting op een warmtenet mogelijk.

Wandverwarming

In Heerlen is deze zomer een demonstratiewoning opgeleverd. De woning heeft een installatie die bestaat uit pv-panelen met energieopslag en een luchtwaterwarmtepomp van Nathan die de woning via wandverwarming verwarmt. Verder is er een geïntegreerde regeling die het energiemanagement van de hele woning regelt. De prefabpanelen waarin het warmteafgiftesysteem zich bevindt, heeft tegelijk de functie om de woningen van elkaar te scheiden. Daarmee wordt meteen ook geluidsisolatie gerealiseerd. In het platte dak van de woning zijn pv-panelen geïntegreerd opgenomen. De demonstratiewoning staat in de wijk Vrieheide. Deze woning is de komende twee jaar voor publiek en vakgenoten toegankelijk. Het moet de aanzet vormen van een grootscheepse renovatie van de wijk uit de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Renolution

Een vernieuwend renovatieconcept is Renolution, ontwikkeld door Jan Willem Sloof. Het concept is gebaseerd op staalframebouw, een bouwmethode die werkt met elementen van dunne stalen C-profielen.  In het duurzaamheidsconcept van Renolution zit niet alleen een hoogwaardig geïsoleerde schil, met triple glas in de kozijnen, maar ook een CO2-gestuurde balansventilatie, een luchtwaterwarmtepomp, met eventueel een naverwarmer en pv-panelen. Voor de balansventilatie zijn de leidingen geïntegreerd in de staalframebouwelementen, met uitstroomopeningen in de dagkanten van de kozijnen. Pv-panelen kunnen op één of beide dakvlakken worden aangebracht, maar altijd volvlaks en zonder reststrookjes dakpannen en dergelijke.

De installatie is standaard voorzien van een zeer uitgebreide intuïtieve bedienunit met monitoringmogelijkheden. Het voordeel van de installaties in de schil is ook dat onderhoud eenvoudig van buitenaf kan worden gedaan en ‘lelijke’ kanalen niet onnodig in het zicht door de woning lopen.

Gerelateerde artikelen