Biogas Netwerk Twente is een samenwerkingsverband tussen Gasunie New Energy en Cogas, de gasnetwerkbeheerder voor Oost-Nederland. ‘Met dit nieuwe gas neemt het aanbod van groen gas in Nederland met 5 procent toe van 81 miljoen m³ tot 85 miljoen m³’, zegt Bouke van de Velde van Gasunie. Het Twentse netwerk heeft de ambitie om te vertienvoudigen tot 40 miljoen m³, genoeg voor 80 procent van het woningbestand van Almelo. ‘We willen in de toekomst nog de mest van tientallen boeren afnemen. Die moeten allemaal een eigen aansluiting naar de opwerkcentrale krijgen. Maar het moet niet alleen bij Almelo blijven, wel willen in heel Twente leveren. Daarnaast hebben we nog de ambitie op vele plaatsen elders in Nederland boeren meekrijgen om groen gas te produceren.’
CO2 eruit
Biogas bestaat voor 55 procent uit methaan en voor de rest uit voornamelijk CO2. Door de kooldioxide er met een membraan uit te zeven, ontstaat aardgas met een methaangehalte van 90 procent. Door deze ‘opwerking’ blijft in Twente van de 6 miljoen m3 biogas 4 miljoen m³ groen gas over, genoeg om 2.500 huishoudens in de regio een jaar lang van een duurzaam alternatief voor aardgas te voorzien.
Biogas ontstaat door het vergisten van organisch materiaal, waaronder mest. Maar ook rioolslib kan worden vergist. Groen gas is gas met een kwaliteit die gelijk is aan die van aardgas, maar wordt geproduceerd uit duurzame bronnen, zoals biogas.
Reststromen
De gebroeders Oude Lenferink zijn niet alleen actief in de mesthandel maar houden zelf ook varkens.
Voordat de mest de vergisting in gaat wordt eerst het water eruit gehaald. Dit wordt vermengd met reststromen van organisch afval. In grote tanks vindt de vergisting plaats waaruit vervolgens methaangas ontstaat. Dit gas gaat via een 7,5 kilometer lange leiding naar de opwerkingscentrale in Almelo waar het wordt verwerkt tot groen gas, onder meer door met behulp van een membraan de CO2 eruit te filteren. Vanaf dat moment is het groen gas en kan het ingevoed worden op het transportnetwerk van Cogas.
Warmte voor de stallen
Het groene gas kan eenvoudig worden bijgemengd bij aardgas en door de bestaande leidingen worden gedistribueerd. Niet al het geproduceerde methaangas wordt opgewerkt tot groen gas. ‘Wij zijn twaalf jaar geleden al met mestvergisting voor eigen gebruik begonnen’, zegt Hubert Bloemen van het mestverwerkingsbedrijf. ‘We hebben veel warmte nodig om de zeugen en biggen van ons bedrijf warm te houden.’ Het bedrijf reserveert een vergister voor deze eigen warmtevraag.
Niet alleen kan de input voor Biogas Netwerk Twente nog groeien doordat Gebroeders Oude Lenferink meer mest van andere veehouders ophaalt en vergist, maar ook kan middels het inpluggen van andere Twentse vergistingsinstallaties in een ringleiding de capaciteit worden verhoogd.