​MEP-engineers verdienen een open standaard

Erik op 10 april 2015 | 3 minuten leestijd
Kwalitatief hoogwaardige en uniforme content is cruciaal in ieder BIM-proces en daarom worden er content standaarden ontwikkeld. De praktijk van de installatiebranche laat zien dat alleen een vanuit die praktijk ontwikkelde standaard waarde heeft.

In november 2014 introduceerde Stabiplan de European MEPcontent Standard (EMCS), een open standaard die de basis legt voor de (door)ontwikkeling van content voor installatietechniek. De EMCS is net als de data op MEPcontent.eu open en vrij toegankelijk. Edwin Schalk, business development director bij Stabiplan: “We kiezen hier bewust voor. Gesloten structuren en systemen passen niet bij de huidige manier van werken. Een open standaard betekent voor ons ook dat we bijdragen vanuit de branche stimuleren. Een standaard laat zich niet opleggen of afdwingen, een standaard ontstaat in de praktijk. Van daaruit bewijst zo’n standaard ook zijn waarde in de praktijk.”

EMCS 2.0

Om de EMCS te laten ontstaan vanuit de installatietechnische praktijk is er een breed platform voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Naast strategische meetings en intensief overleg met installateurs en meer dan 150 fabrikanten komt er via de Stabiplan helpdesk dagelijks input vanuit de Stabicad community. Op die manier worden materiaal-, proces en ICT-kennis en praktijkervaring gebundeld en vertaald in een standaard voor de installatietechniek en kan deze standaard gelijke tred houden met actuele ontwikkelingen in de branche. De verdere uitbouw van de standaard op basis van de feedback vanuit de intensieve toepassing van EMCS in de praktijk heeft ervoor gezorgd dat eind maart 2015 de EMCS 2.0 is gepubliceerd.

Vanuit de installatiebranche

De community van 8.500 gebruikers van Stabicad zorgt voor een continue stroom van feedback. Zij genieten dagelijks van de voordelen van hoge kwaliteit content zoals beschikbaar is op MEPcontent.eu. “We waarderen die feedback enorm. Op deze manier komen we als branche vooruit. De installatiebranche hoeft niet te wachten om BIM LIVE te gaan zoals wij dat zeggen: de voordelen van MEPcontent zijn er niet alleen voor Stabicad gebruikers. Iedere MEP-engineer die werkt met de leidende platformen van Autodesk Revit en AutoCAD kan vandaag aan de slag met de gratis beschikbare grafische artikelinformatie van alle belangrijke fabrikanten binnen de installatietechniek. Met de recente update van MEPcontent.eu is de toegankelijkheid van de data nog verder verbeterd. MEPcontent wordt wereldwijd gebruikt door een dagelijks groeiende groep engineers.”

Gerelateerde artikelen