Meettechniek voorspelt defecten in windturbines

Erik op 19 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Wetenschappers aan de Universiteit van Sheffield hebben een techniek ontwikkeld waarmee men kan voorspellen wanneer de kogellagers in een windturbine ermee ophouden. Ingenieurs kunnen hierop inspelen en tijdig ingrijpen, zodat onverwachte defecten en productieverlies vermeden worden. Onderhoudskosten, en daarmee de uiteindelijke prijs voor windstroom, gaan hierdoor omlaag.

De methode, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society A, maakt gebruik van ultrasonische golven om te meten hoeveel druk er wordt uitgeoefend op de kogellagers in een windturbine. Hiermee wordt de spanning op een windturbine gemeten en opgenomen, waardoor ingenieurs een voorspelling kunnen maken van de resterende levensduur.

Professor Rob Dwyer-Joyce, co-auteur van het paper en wetenschapper aan de universiteit van Sheffield, is enthousiast: “Deze techniek kan gebruikt worden om onverwachte defecten aan de kogellagers te voorkomen, een veelvoorkomend probleem in windturbines. Deze technologie kan eraan bijdragen om windenergie economisch interessanter te maken.”

De nieuwe technologie is gevalideerd in het laboratorium en wordt momenteel getest in het Barnesmore windmolenpark in Donegal, Ierland. De technologie is momenteel de enige methode om de druk op kogellagers in windturbines te meten.

Lees ook: Golven kunnen rendement offshore windparken verhogen

Gerelateerde artikelen