Meet- en regeltechniek: een specialisme

Erik op 10 juli 2014 | 4 minuten leestijd
Meet- en regeltechniek begint bij het te regelen en te besturen proces. Martijn Deurloo, directeur/eigenaar van Installatiebedrijf Deurloo in Schuddebeurs op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, legt uit: “In de gebouwde omgeving zijn het de klimaat- en elektrotechnische installaties die invloed uitoefenen op de processen om grootheden zoals temperatuur en lichtniveau op een juiste waarde te krijgen en te houden.

De taak van meet- en regeltechniek is om deze installaties zodanig te besturen en te bewaken dat de grootheden inderdaad de juiste waarde krijgen, hebben en houden. Meet- en regeltechniek is dan ook een integraal onderdeel van de installaties waarmee dit bereikt wordt”.

Gebouwgebonden installaties

Installatiebedrijf Deurloo maakt meet- en regelinstallaties voor diverse gebouwen. Het gaat dan vooral om de gebouwgebonden installaties zoals de verwarming, de koeling, de luchtbehandeling en lichtinstallaties. Martijn: “Tot onze klanten behoren woon-zorgcomplexen, woningbouwverenigingen, gebouweigenaren, projectontwikkelaars en bouwers. Een meet- en regelinstallatie wordt meestal uitgerust met een gebouwbeheerssysteem dat op afstand inzichtelijk maakt wat de installatie op dat moment doet en of dat is zoals verwacht. Op dit moment zijn we aan het werk in een verzorgingshuis in Capelle aan de IJssel waar de verwarmingsinstallaties gerenoveerd worden. Ook de meet- en regelapparatuur wordt daar aangepast en uitgebreid. Daarnaast implementeren we momenteel een nieuwe meet- en regelinstallatie ter vervanging van een bestaande regelinstallatie in een kantoor en industriegebouw. Een uitdagende klus.”

Complex

Deurloo denkt dat de meeste totaalinstallateurs wel ‘iets’ met meet- en regeltechniek doen. “Maar over het algemeen wordt het binnen de installatietechniek als een specialisme gezien,” stelt hij. “Vooral het ontwerpen en bouwen van een meet- en regelinstallatie is complex. Veel installatiebedrijven laten dat aan meet- en regelbedrijven over. Wij bewandelen een tussenweg: we ontwerpen de installatie zelf, maar besteden het bouwen uit. Dat is deels uit praktische overwegingen omdat er een stukje kastenbouw bij komt kijken. Dan heb je een werkplaats nodig die daar geschikt voor is. In ons geval zijn de volumes te klein om daar een volledig geoutilleerde werkplaats voor in te richten. De projectleider die een project onder zijn hoede heeft, begeleidt het traject voor realisatie van de meet- en regelinstallatie. Hij heeft de kennis van zaken om samen met het projectteam de installatie te ontwerpen en om het traject dat wij uitbesteden te controleren.”

Vinger aan de pols

Omdat zowel de markt als het werkterrein van de meet- en regeltechniek omvangrijk is, heeft Martijn Deurloo bepaalde keuzes gemaakt. “Er zijn veel fabrikanten en merken en die brengen allemaal regelmatig nieuwe software uit, komen met updates, pilots en noviteiten. Ik houd de ontwikkelingen globaal bij door vakliteratuur te lezen en naar beurzen te gaan. Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat er speelt op de markt, en om een vinger aan de pols te houden. Verder richten wij ons op een beperkt aantal leveranciers en merken. Als het even kan, werken we met dat merk of die leverancier. Dat lukt niet altijd, maar we streven er in alle gevallen naar om onze installaties zo uniform mogelijk te maken, zodat implementatie, service, beheer en onderhoud zowel technisch als financieel geoptimaliseerd kunnen worden.”

Internet als infrastructuur

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de meet- en regeltechniek. Deurloo: “Internet wordt steeds belangrijker als infrastructuur om installaties te kunnen koppelen en beheren. We kunnen al sinds zo’n vijftien jaar met een webbrowser de installatie op afstand benaderen via de gateways en IP-adressen. Tegenwoordig kun je met je smartphone de bediening realiseren. Als je de meet- en regeltechniek op het gebied van de woningbouw bekijkt, dan zie je dat de smartphone-industrie als Apple, Google en Samsung met diverse domotica – toepassingen op de markt komen. In de toekomst zullen dat soort oplossingen ook bruikbaar en toepasbaar worden in andere gebouwen dan woningen. Ik ben heel benieuwd hoe dat verder gaat!”

Gerelateerde artikelen