Installaties die zelf reageren
Het meest simpele voorbeeld van sensoren in woonhuizen is natuurlijk een rookmelder of een thermostaat. Met een simpele temperatuurmeter wordt de te lage temperatuur aangepast aan de wensen die de bewoner van tevoren of te plekke heeft ingesteld. De techniek schrijdt echter in rap tempo voort en steeds meer installaties nemen als het ware zelf initiatief.
Het bedieningsgemak wordt daarmee natuurlijk enorm vergroot; de gebruiker hoeft zelf haast niets meer te doen. In de meeste gevallen is het alleen nog maar nodig om het apparaat één keer goed in te stellen. Maar soms is zelfs dát niet meer nodig en ‘weet’ de installatie precies wat er gedaan moet worden, bij een bepaalde waarde die de sensor doorgeeft.
Vraaggestuurde installaties
Energiemaatschappijen spelen al slim in op deze ontwikkelingen door hun potentiële klanten een pakket met allerlei slimme apparatuur aan te bieden om ze over de streep te halen. Maar de wereld van sensoren heeft nog veel meer te bieden. Daar zou de installatiebranche zeker nieuwe kansen kunnen pakken, net zoals de energieleveranciers dat doen.
U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld de CO2 sensoren, die bij een ventilatiesysteem kunnen aangeven wanneer er weer ‘frisse lucht’ nodig is. Of zonwering die zich automatisch aanpast en tegelijkertijd met de verwarming weet te communiceren.
Sensoren zorgen voor veiligheid
De vraag op het gebied van veiligheid wordt telkens groter, steeds meer woonhuizen worden uitgerust met alarmsystemen en dus onder andere met bewegingssensoren. Door de vergrijzing is er een grotere behoefte aan woningen voor ouderen met zorg op afstand. Ook daar is weer een rol weggelegd voor sensoren die opmerken als er iets ‘niet pluis’ is.
Denkt u maar aan druksensoren in de vloer van de badkamer, zodat ‘automatisch’ een seintje gegeven wordt als er iemand gevallen is. Of lichten die automatisch in het hele huis aanspringen als een sensor iets vreemds bespeurt of als de bewoner op het alarm heeft gedrukt.
Kansen voor slimmere installaties
In de industrie en openbare gebouwen worden sensoren al op grote schaal ingezet, maar in de komende tijd zullen dus veel huishoudens volgen. Daarbij zullen er andere eisen gesteld worden aan de reactie van een installatie op de omgeving. Particuliere gebruikers willen immers zowel gebruikersgemak als aanpassing aan hun individuele behoeften.
In het programmeren van installaties zal dan onder andere gewerkt kunnen worden met bepaalde voorgeprogrammeerde instellingen, waaruit een gebruiker kan kiezen. Zo kan iemand die kouwelijk is een ander ‘reactiescenario’ instellen dan iemand die het snel benauwd heeft.
Nu al hebben installateurs met kennis van sensoren een streepje voor. Zeker als zij de mogelijkheden die sensoren bieden voor slimmere installaties voor de particuliere markt ten volle weten te benutten.